Metsään meni SOTE

Sunnuntai 6.11.2016 - Kaisa Juuso

Vielä viime keväänä olin vielä sitä mieltä, että SOTE oli menossa hyvään suuntaan. Kunnes yhtiöittämispakko ja valinnanvapaus esiteltiin. Tässä mentiin rytinällä metsään. Valinnanvapauden mukanaan tuoma yhtiöittämispakko tuo tullessaan tilaaja tuottaja mallin jota on kokeiltu jo ainakin Rovaniemellä ja Oulussa. Huonoksi todettu ja romukoppaan heitetty. Nyt sitä ollaan sitten kuitenkin tuomassa koko Suomeen, mikä on käsittämätöntä. 

Valinnanvapaus pirstaloi hoitoketjun, lisää kustannuksia eikä ihan varmasti tule juurikaan hyödyttämään meitä täällä Lapissa. Yksityiset SOTE yhtiöt eivät tule tänne, koska meitä on liian vähän jolloin voitot jäävät kertymättä. Tulemme olemaan jo siinä asiassa epätasa-arvoisessa asemassa muun Suomen kanssa. SOTE:n päällimmäinen tavoite kuitenkin on (oli?) samanarvoiset sosiaali- ja terveyspalvelut. 

Jos ja kun tämä kuitenkin viedään maaliin niin miten vältymme siltä, että nämä yksityiset SOTE yhtiöt juoksuttavat potilasta lääkärillä tarpeettomasti ja tekevät tarpeettomia tutkimuksia? Jokaisesta käynnistä ja tutkimuksesta kun voi lähettää maakunnalle laskun. Minä väitän, että yksityisen SOTE yhtiön tavoitteena ei ole potilaan nopea tervehtyminen ja sitä kautta saatavat kustannussäästöt. Päinvastoin. Jokainen potilas tuo rahaa ja mitä useampi käynti ja laajemmat tutkimukset sen parempi potilas. Siis sille yksityiselle SOTE yhtiölle. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE, valinnanvapaus, yhtiöittämispakko

Näpit irti hoitajamitoituksesta!

Tiistai 27.9.2016 - Kaisa Juuso

Ensi vuoden talousarviota tehdään taas joka kunnassa ja kaupungissa. Säästää pitäisi ja sosiaali- ja terveydenhoito ovat suurennuslasin alla kuten tavallista. Suurimmat kärsijät ovat ne jotka vähiten osaavat vaatia. Muistisairaat vanhukset. Hoitajamitoituksista puhutaan desimaaleilla joiden käytännön merkitystä harva päättäjä ymmärtää. Valaisen sitä tässä yksinkertaisella esimerkillä. Ajatellaan, että ympärivuorokautisen hoivan yksikössä asuu 19 muistisairasta vanhusta ja
hoitajamitoitus on 0,4. Aamuvuorossa ja iltavuorossa on tällä mitoituksella vain kaksi (!) hoitajaa kummassakin ja yössä yksi. Kuvitellaan se aamuvuoro. Kaksi hoitajaa ja 19 muistisairasta vanhusta. Kun työvuoro alkaa seitsemältä niin ensimmäinen saa aamiaisen ja aamulääkkeet puoli kahdeksalta ja viimeinen puoli kahdeltatoista. Viimeinen on siihen mennessä odottanut märissä vaipoissa vuoroaan jo neljä tuntia! Kukaan ei todellakaan ehdi syöttämään eikä yleensä tekemään mitään muuta kuin pakolliset tehtävät eli pukemiset, aamupesut ja lääkkeet. Tämä ei ole ihmisarvoista hoivaa eikä se ole hoitajien syy. Heitä on yksinkertaisesti liian vähän.

Hallituksen kaavailut laskea hoitajamitoituksen alaraja 0,4:n houkuttelee monia kuntapäättäjiä laskemaan jo olemassa olevaa mitoitusta mutta pitää muistaa, että se on vain se ehdoton alaraja jossa ei ole otettu kantaa siihen minkä kuntoisilla asukkailla tällaisella hoitajamitoituksella voidaan selvitä. Muistisairaiden vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa tällä ei todellakaan selvitä.

Desimaaleilla puhumisesta hoitajamitoituksessa pitäisi luopua koska harva ymmärtää mitä se käytännössä merkitsee. Sen sijaan pitäisi puhua siitä, kuinka monta muistisairasta vanhusta yksi hoitaja kykenee vuoron aikana hoitamaan. Minusta se on enintään neljä. Olen sitä työtä itse tehnyt joten tiedän mistä puhun.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Muistisairas, kuntapäättäjä, hoitajamitoitus, hoitaja, tehostettu palveluasuminen

Äitienpäivän juhlapuhe 2016

Sunnuntai 8.5.2016 - Kaisa Juuso

ÄITIENPÄIVÄN JUHLAPUHE 2016

ARPELAN NUORISOSEURALLA

 

HYVÄ JUHLAVÄKI

MUUTAMA SANA ÄITIYDESTÄ

Äitiys on alati muuttuva olotila. Pienen, vastasyntyneen  lapsen äidin mietteet ja arki ovat erilaisia kuin jo aikuisten lasten äidin. Emme koskaan unohda lapsen syntymää. Se on niin järisyttävä kokemus, ainakin ensimmäisellä kerralla, että se taltioituu valokuvina muistojen lokeroihin. Äidiksi tuleminen muuttaa naisen koko siihen astisen elämän, ajatukset ja arjen. Tuntuu kuin minuus jakautuisi ja silti sitä on jäljellä enemmän kuin ennen. Äitiys ei lopu koskaan. Se alkaa lapsen syntymästä ja jatkuu koko loppuelämän. Vaikka lapset muuttavat pois kotoa ovat he edelleen ajatuksissa päivittäin. Äidit ovat elämän ankkureita. He pitävät kiinni vaikka pitkälläkin köydellä ja yrittävät parhaansa mukaan nähdä lastensa tarpeet.

Myös mummot ovat tärkeitä. Mummot antavat lastenlapsille juuret – tunteen siitä miltä tuntuu olla lenkki sukupolvien ketjussa. Olen huomannut monen ikäiseni hullaantuvan aivan täysin ensimmäisen lapsenlapsen syntyessä. Vähän niinkuin olisivat sokeasti rakastuneet. Sitä ei voi oikein käsittää kun ei ole sitä vielä itse kokenut.

Työpaikalla käydään jatkuvaa kahvipöytäkeskustelua lapsista ja lastenlapsista. On pienten lasten vanhempia, vähän isompienkin ja sitten on  mummoja. Vertaillaan millaista oli silloin kun omat lapset olivat pieniä ja millaista on nyt.

Ajat muuttuvat – tavat muuttuvat.

_________

Äitienpäivänä on mukava saada kortteja joissa lukee maailman paras äiti tai jotain muuta vastaavaa. Kaikkihan me haluamme olla hyviä äitejä, mutta joskus kauhistuttaa se kuinka paljon äideiltä vaaditaan. Kysyin vähän aikaa sitten erään ystäväni jo aikuiselta lapselta millainen hänen mielestään on hyvä äiti. Pienen miettimisen jälkeen hän vastasi: hyvä äiti kuuntelee ja tukee, ei hauku, ei mollaa ja hyvällä äidillä on AINA aikaa lapselleen . Hieman jäi kauhistuttamaan tuo sana AINA. Pitääkö AINA olla aikaa - Aina olla saatavilla? Hän ei maininnut mitään siitä, että hyvä äiti myös huolehtii, että on puhtaita vaatteita ja ruokaa pöydässä. Herättää aamulla kouluun ja komentaa ajoissa nukkumaan. On tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Pitää huolta itsestään ja pukeutuu nätisti. Tekee hyvää ruokaa, on iloinen eikä suutu helposti. Me äidit olemme mestareita asettamaan itse itsellemme vaatimuksia ja me olemme myöskin mestareita syyllistämään itseämme milloin mistäkin. Siitäkin, että joskus pinna palaa ja volyymit kääntyy kaakkoon. Pitäisikö hieman laskea tavoitteita? Lapset kuitenkin yleensä rakastavat vanhempiaan ehdoitta, vaikka emme aina olisikaan niin edustavia, iloisia ja ihania.

_________

 

Äidin tärkein tehtävä on yhdessä isän kanssa kasvattaa lapsista kunnon kansalaisia. Minusta kyllä tuntuu, että lapset kasvattavat vanhempiaan vähintäänkin yhtä paljon. Opimme ainakin valtavasti neuvottelutaitoja ja ennakointia jotta vältämme itkupotkuraivarit kaupan kassajonossa ja epäsopivan käytöksen eri tilanteissa. Kärsivällisyyttä ja itsensä hillitsemisen taitoa saa jokainen vanhempi harjoitella ihan ilmaiseksi ja pyytämättä lasten kokeillessa ja testatessa rajojaan. Arjen organisointi lapsiperheessä saattaa olla hyvinkin haastavaa mutta me vanhemmat olemme siinä todellisia mestareita. Lapset käyvät koulua ja harrastavat milloin mitäkin. Jossakin vaiheessa meistä vanhemmista tuntuu, että muutumme iltaisin ja viikonloppuisin taksikuskeiksi viedessämme ja hakiessamme lapsia harrastuksista. Jokainen äiti jolla on useampia lapsia on myös kokenut sovittelija. Vähän niinkuin Ahtisaari.

_________

Sanotaan myös, että vanhempien tehtävä on tuottaa lapsille onnistumisen kokemuksia mutta myös pettymyksiä, jotta he oppisivat käsittelemään vastoinkäymisiä aikuisina. Uskon, että pettymysten tuottamiseen ei tarvitse kovin paljon vaivaa nähdä. Niitä kyllä tulee muutenkin. Tärkeämpää on opettaa lapsia käsittelemään niitä niin, etteivät ne muserra mieltä  ja hämärrä tavoitteita. Eteenpäin on mentävä ja periksi ei saa antaa. Ilkeät sanat pahoittavat mielen jos niitä jää miettimään. Antaa niiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Ehkä meidän kannattaisi enemmän keskittyä niihin onnistumisen kokemuksiin ja kannustamiseen. Lapsen kehuminen saattaa meistä jäyhistä suomalaisista tuntua vaikealta. Käyttäytymistieteellisessä tutkimuksessa on kuitenkin jo aikaa sitten todistettu, että kehuminen ja arvostavat sanat opettavat paljon paremmin kuin arvostelu ja väheksyntä. Tätä varmaan tarkoitti se ystäni lapsi joka sanoi, että hyvä äiti ei hauku eikä mollaa. Lapsi ei voi aina onnistua eikä sellaista voi edes vaatia. Emmehän me itsekään ole täydellisiä eikä meiltä kukaan sitä vaadi.

________

Olen jostakin lukenut, että lapsen arvomaailman muodostumiseen voi vaikuttaa siihen asti kunnes lapsi tulee murrosikään. Sen jälkeen voi vain laittaa kädet ristiin ja toivoa parasta. Uskon, että me vaikutamme siihen eniten omalla esimerkillämme. On turha sanoa lapselle, että tee niin tai näin, jos itse toimii toisin. Olen huomannut, että mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän alan itsekin muistuttaa omaa äitiäni. Eleissä, ilmeissä, puhetavassa ja paljon muussa. Omassa äidissäni ihailen eniten sitä, että hän ajattelee aina ihmisistä lähtökohtaisesti hyvää. Ei koskaan kadehdi eikä puhuu pahaa. Elämä on paljon helpompaa kun ei anna pahoille ajatuksille valtaa.

______


Me elämme monenlaisissa perheissä.  On ydinperheen äitejä, yksinhuoltaja äitejä ja uusperheen äitejä. Vaativinta on varmaankin olla se uusperheen äiti kun perheessä on omia lapsia ja puolison lapsia, ehkä myös yhteisiä lapsia. Miten osata olla tasapuolinen ja oikeudenmukainen, tukea ja kuunnella kaikkia yhtä paljon. Voiko oppia rakastamaan toisen lapsia yhtä paljon kuin omiaan?

Olen kuullut sanottavan, että äidin tehtävä on saada lapsi tuntemaan itsensä korvaamattomaksi ja isän tehtävä osoittaa, että muut ovat yhtälailla korvaamattomia. Harvassa tilanteessa tai suhteessa enää nyky-yhteiskunnassa kukaan on korvaamaton. Voi vaihtaa kotia, kavereita, kouluja, työpaikkaa, puolisoa. Vain vanhemmuus on täysin epädemokraattinen valintaprosessi, jossa ei voi tilata lastaan tai valita vanhempiaan. Sen vuoksi jokainen äiti on lapselleen korvaamaton ja jokainen lapsi on äidilleen korvaamaton.

Näillä sanoilla haluan toivottaa kaikille äideille – ja erityisesti omalle äidilleni – hyvää äitienpäivää.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Äiti, äitienpäivä, puhe, juhlapuhe, Arpela

Arpelan pienkodista

Tiistai 3.5.2016 - Kaisa Juuso

Vastine Arpelan valtuutettuja Pohjolan Sanomissa muutama viikko sitten moittineelle siitä, ettei omaan kylään saada vanhuksille hoivakotia.

Arpelan kyläkeskuksessa sijaitsee Rauhala niminen kiinteistö jonka on arvioitu soveltuvan tarkoitukseen. Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja ja johtavat virkanaiset ovat pyynnöstäni käyneet tutustumassa kyseiseen kiinteistöön jo vuonna 2013.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan määrärahat ovat olleet koko valtuustokauden todella tiukassa seurannassa, ja olemme joutuneet joka vuosi priorisoimaan erilaisia hankkeita.  Asia ei kuitenkaan ole unohtunut ja viime syksyn budjettineuvotteluissa se sisällytettiin v. 2016 talousarvioon ns. kustannusneutraalina hankkeena. Se tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveyslautakunta on valmis vuokraamaan kiinteistön jos siihen saadaan tarpeeksi monta asukasta eli vähintään kymmenen. Kaupunki toimisi ns. välivuokraajana joka vuokraisi huoneet edelleen omakustannushintaan edellyttäen tietysti, että kiinteistön omistajan kanssa päästään asiasta sopimukseen.

Pienkodissa asukkaalla on oma huone ja yhteinen sosiaalitila muiden asukkaiden kanssa sekä yhteinen olohuone. Pienkotiasuminen on tarkoitettu ikäihmisille, jotka tarvitsevat tuki- ja hoivapalveluja, mutta selviävät ilman jatkuvaa ja yöaikaista valvontaa ja hoivaa. Palveluja järjestetään yksilöllisten tarpeiden mukaan kaupungin kotihoidon tai kotihoidon palvelusetelin toimesta. Tavoitteena on, että asuminen on turvallista ja sisältää tarvittavat palvelut.

Lisätietoja antaa perusturvajohtaja Leena Karjalainen 040-554 9270 ja johtava hoitaja Teija Rousu 040-732 2802.

 

Kaisa Juuso

Kaupunginvaltuutettu (ps)

Tornion sosiaali- terveyslautakunnan jäsen

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Arpela, pienkoti, vanhus, tuettua asumista, kotipalvelu

Ei lisää kiintiöpakolaisia Tornioon

Lauantai 30.1.2016 - Kaisa Juuso

 Äänin 6 – 4 (1 poissa) Tornion Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti viime tiistaina 26.01.2016 esittää kaupunginhallitukselle, että Tornion tähän asti joka vuosi vastaanottamien 35 kiintiöpakolaisten määrä tuplataan eli jatkossa otettaisiin 70 kiintiöpakolaista vuosittain. Perheenyhdistämisen kautta määrä tietysti nousee tästä jonkin verran ja lisää tulee vielä niistä Tornion vastaanottokeskuksessa olevista turvapaikanhakijoista jotka oleskeluluvan saatuaan päättävät jäädä Tornioon. Esitin kokouksessa, että kiintiöpakolaisten määrää ei nimenomaan tästä syystä nostettaisi mutta esitykseni ei saanut enemmistön kannatusta.

Tornion lisäksi Lapin kunnista vain Rovaniemi ja Kemi ovat tähän asti ottaneet vastaan kiintiöpakolaisia; Rovaniemi 50 ja Kemi 35. Toki olen kuullut, että määrän nostaminen on tulossa esityslistoille myös näissä kaupungeissa.

Olin viime syyskuussa Lapin Liiton järjestämillä aluekehityspäivillä Rovaniemellä ja mieleeni jäi Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen viesti siitä, että valtion pakolaisista maksama korvaus kattaa arviolta vain 60 % todellisista kustannuksista.

Tornion virkamiehet ovat arvioineet, että pakolaiskiintiön nostaminen maksaisi ensi vuonna n. 240 000 euroa. Valtion korvaukset tulevat takautuvasti ja jos Vesa Kanniaisen laskelmat pitävät paikkansa niin tästä summasta saataisiin takaisin vain se 60 %. Tätä rahasummaa ei ole varattu ensi vuoden talousarvioon enkä ymmärrä mistä se raha otettaisiin. Koko viime syksyn olemme miettineet vain ja ainoastaan sitä, että mistä leikataan ja missä voidaan säästää. Olemme ”säästäneet” diabeetikkojen jalkojenhoidosta, kuntoutuksesta, henkilöstön koulutuksesta, henkilökohtaisesta avusta, vanhusten kuljetuspalveluista, vammaisten sopeutumisvalmennuksesta, päihdeongelmaisten kuntoutus- ja katkaisuhoidosta, kalustohankinnoista, perheneuvolan kipeästi tarvitsemasta psykologin virasta jne… Näitä säästöpäätöksiä on ollut tuskallista tehdä ja sen vuoksi tuntuukin nyt aivan käsittämättömältä, että yhtäkkiä rahaa jostakin löytyisi kiintiöpakolaisten määrän kasvattamiseen.

Pakolaisten työnsaantimahdollisuudet täällä ovat olemattomat. Oletettavissa on, että osa heistä on jopa luku- ja kirjoitustaidottomia. Mitkä mahdollisuudet heillä on kotoutua täällä Torniossa jos työttömyys jo nyt lähentelee 20 prosenttia eikä näköpiirissä ole, että tilanne lähitulevaisuudessa muuttuisi. Suurin osa heistä lähtee kuitenkin eteläisen Suomen isoihin kaupunkeihin heti kun valtion heistä maksama tuki päättyy. Eikö olisi parempi, että heidät alun alkaenkin kotoutettaisiin siellä, missä heillä on edes jonkinlaiset mahdollisuudet työllistyä ja hankkia toimeentuloa. Mielestäni Tornio on jo vastuunsa kantanut tässä pakolaisongelmassa vastaanottokeskuksen ja järjestelykeskuksen myötä ja kaupunginhallituksen pitäisi nyt uskaltaa myöntää se.

2 kommenttia . Avainsanat: Kiintiöpakolainen, pakolainen, Tornio, turvapaikanhakija

ERIÄVÄ MIELIPIDE - MIKEVAN OPTIOVUOSI

Lauantai 13.6.2015 - Kaisa Juuso

Tornion Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 09.06.2015 jatkaa Mikevan sopimusta 30 tehostetun palveluasumisen paikan ostosta 31.12.2016 asti. Optiovuoden käyttöä kannattivat Pekka Pelttari ja Mauri Timonen (keskusta), Auvo Andersin ja Kaarina Meller (vasemmisto), Satu Marin (kokoomus) ja Mari Kalasniemi (SDP).

Tein esityksen, että Mikevan optiovuotta ei käytetä vaan, että sopimus päättyy 31.12.2015. Tätä kannattivat Osmo Huhta, Pertti Pirttimaa ja Minna Tarkka (keskusta) ja Martti Häkkinen (vasemmisto). Päätös oli pettymys. Äänin 6-5 päätettiin jatkaa Mikevan sopimusta taas vuodella. Tässä kuitenkin jättämäni eriävä mielipide asiassa.

Pykälä 113 – MIKEVA / OPTIOVUODEN KÄYTTÖ

PERUSTELUT

Sosiaali- ja terveyslautakunta on Ikääntymispoliittisessa strategiassa 2014  linjannut vuosien 2014 – 2017 kärkitoimenpiteeksi  palvelusetelijärjestelmän laajentamisen. Mikevan optiovuoden käyttö ei ole tämän linjauksen mukainen päätös.

Kunnallisvaalien alla v. 2012 useat eri puolueiden edustajat (Keskusta, vasemmisto ja Perussuomalaiset) toivat esiin halunsa lisätä oman tuotannon osuutta tehostetussa palveluasumisessa. Tätä tahtotilaa on tuotu esiin myös useissa lautakunnan keskusteluissa.

Esittelevät virkamiehet perustelivat päätöstä lautakunnan kokouksessa 12.05.2015 Mikevan optiovuoden käyttöä sillä, että tehostetun palveluasumisen paikkoja Torniossa tulee lisäta 39 paikalla Torniossa. Tämä esitys jäi pöydälle lisäselvityksiä varten ja lautakunnan evästyksenä johtavalle hoitajalle Maarit Alalahdelle oli palvelusetelin käyttöönoton valmistelu ja kustannusvertailujen tekeminen oman toiminnan kustannuksista Mikeva-kodissa vaihtoehtoisesti Attendon omistamassa kiinteistössä Tornion keskustassa ja Arpelan pienkodissa.

Tälla kertaa asiaa perustellaan taloudellisilla perusteilla ilman kattavaa selvitystä siitä millä tavoin esityksen liitteenä olevat laskelmat on tehty. Palvelusetelin käyttöönoton valmistelu ei ole edennyt ja virkamiesten edellisestä esityksestä poiketen tehostetun palveluasumisen paikkoja ei tulekaan lisätä Torniossa (päinvastoin kuin esityksessä 12.05.2015) sen vuoksi, että mahdollisesti tulevalla SOTE-tuotantoalueella on yhteensä riittävästi paikkoja.

Vanhuspalvelulaki lähtee siitä, että sosiaalihuollosta vastaavan kunnan toimielimen (Torniossa sosiaali- ja terveyslautakunta) on arvioitava palvelujen riittävyyttä ja laatua vuosittain (5§). Vanhuspalvelulain mukaisten tavoitteiden ja niihin liittyvien voimavarojen toteutumisesta vastaavat kunnissa ensisijaisesti luottamuselimet omassa päätöksenteossaan. Erityisen tärkeää on, että vanhuspalvelulain mukainen suunnitelma ja sen toteuttaminen huomioidaan osana kunnan taloudellisia ja toiminnallisia tavoitteta.

Katson, että lautakunta ei ole saanut riittäviä ja pitäviä selvityksiä  asiassa . Perustelut muuttuvat kokouksesta toiseen eikä päätös Mikevan Optiovuoden käytöstä ole Tornion Ikääntymispoliittisen strategianlinjausten mukainen.

Katson myös, että sosiaali- ja terveyslautakunta rikkoo vanhuspalvelulakia  jättämällä tehostettuun palveluasumiseen oikeutettuja henkilöitä kotihoidon varaan tai makuuttamalla heitä terveyskeskuksen vuodeosastolla.  Mahdollisen SOTE-tuotantoalueen,  joka toteutuisi aikaisintaan 2018, odottelu on erittäin huono perustelu tällaiselle toiminnalle.

Torniossa 09.06.2015

Kaisa Juuso

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikeva, Tornio, tehostettu palveluasuminen, muistisairas, palveluseteli

Valtuustoaloite 30.03.2015

Keskiviikko 1.4.2015 - Kaisa Juuso

Tornion Perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti seuraavan aloitteen valtuuston kokouksessa 30.03.2015.

Jonotusajan lyhentäminen kiireettömässä hoidossa

Tornion terveyskeskuksen lääkäritilanne on hyvä. Silti kiireettömän hoidon lääkäriaikaa saa odottaa tällä hetkellä hoitotakuuajan maksimiajan eli kolme kuukautta (tilanne 03.03.2015 - https://www.tornio.fi/index.php?p=Kiireettomanhoidonjonotiedotte). Myöskin ajanvarauksen tekeminen on moniportainen, työllistävä ja hankala toimenpide. Aikaa ei anneta puhelimessa suoraan vaan asiakas joutuu jonoon ja saa sitten aikanaan kirjallisen kutsun lääkärin vastaanotolle.

Mielestämme kiireetöntä hoitoa ei pitäisi joutua odottamaan kahta viikkoa kauempaa.

Esitämme, että tähän ongelmaan pureudutaan välittömästi ja että valtuustolle annetaan pikimmiten selvitys asiasta ja aloitteen johdosta tehdyt toimenpiteet.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jonotusaika, kiireetön hoito, lääkäri, perussuomalaiset, tornio

Pohdintaa Suomen itsenäisyyspäivänä

Lauantai 6.12.2014 - Kaisa Juuso

Tunnelmaltaan vakavan arvokas ja herkkä Itsenäisyyspäivän juhla Torniossa Joentalolla tänään oli sykähdyttävä tilaisuus. Pohjan tyttöjen ja sissien esiintyminen sekä Putaan koulun upean kuoron esitykset lämmittivät sydäntä.

Juhla pani minutkin pohtimaan Suomen itsenäisyyttä hieman laajemmasta näkökulmasta ja miettimään Suomen itsenäisyyttä tänä päivänä. Se ei enää ole yhtä selvää kuin aikaisemmin. Suomi on nyt osa Euroopan Unionia ja suuri osa Suomeakin koskevista päätöksistä tehdään ihan muiden kuin suomalaisten toimesta. Usein jopa niin, ettei meillä ole niihin mitään sanomista koska äänivaltamme Euroopan Unionissa on kovin pieni.

Euroopan Unionin nopeat laajenemispyrkimykset ihmetyttävät koska ongelmia on roppakaupalla jo tällä kokoonpanolla. Monet entisistä itäblokin maista ovat jo liittyneet Euroopan Unioniin ja Venäjä onkin jo reagoinut tähän Ukrainassa. NATO keskustelu on saanut vauhtia sekä Suomessa että Ruotsissa jotka vielä tähän asti ovat pysyneet sotilasliittoutumien ulkopuolella.

Euroopan Unionin jäsenyyttä on perusteltu meille taloudellisilla näkökohdilla. Vapaalla tavaroiden ja palveluiden liikkuvuudella. Jostakin kumman syystä minua alkaa epäilyttämään, että taustalla on sitten kuitenkin jotain aivan muuta. Joku jossakin kirjoituksessaan väläytti jo ajatusta Euroopan Unionin yhteisestä armeijasta eli voisiko olla niin, että se Euroopan Unionin kirjoittamaton ja vaiettu tavoite onkin Euroopan oma sotilasliitto. Jos näin kävisi, pitänee seuraavaksi pohtia mitä se tarkoittaisi meille suomalaisille. Meillä on Euroopan maista pisin yhteinen raja Venäjän kanssa. Sodan syttyessä olisimme todennäköisesti yksi maajoukkojen taistelutanner.

Seuraavaksi ajatukset karkaavat tarkastelemaan mahdollista sodan syttymistä äidin näkökulmasta. Miten kävisi minun oman poikani joka nyt on vasta 13 vuotias. Sydäntä puristaa jo pelkkä ajatuskin, että pitäisi lähettää oma poika sotimaan enkä seuraavaa ajatusta uskalla ajatella loppuun asti. Mitä jos minun lapseni tapettaisiin tässä sodassa. Kuinka suuri olisi se tuska, suru, viha ja katkeruus joka minun sydämessäni silloin raivoaisi. Näin itsenäisyyspäivänä ajattelen niitä äitejä jotka ovat kaikki nämä tunteet kokeneet ja mietin miten he ovat selvinneet.

Olen joskus sanonut, että jos naiset saisivat johtaa tätä maailmaa, niin me emme koskaan lähtisi sotaan. En usko, että kukaan meistä haluaisi lähettää omat isämme, veljemme tai poikamme tappamaan tai tulemaan tapetuksi. Aina on olemassa vaihtoehtoja ja kykyä tehdä sopimuksia ja kompromisseja. Riidat voidaan sopia ilman aseita. Toinen toistamme kunnioittaen.

Kuka tähän sodanlietsontaan sitten on syyllinen. Aseteollisuuden omistajat joiden intressissä on vain raha, raha ja taas raha vai sairaalloisen vallanhaluiset ja häiriintyneet persoonat joille tärkeintä ei olekaan se raha vaan se suunnaton valta. Valta hallita ja tapattaa kanssaihmisiä. Olemmeko me muut sitten niin suunnattoman tyhmiä, että me emme tätä näe. Menemme mukaan tällaiseen päättömyyteen kuin sopulilauma kuolemaan.  Koston pelossa hyväksymme, koska emme uskalla kyseenalaistaa ja erottua joukosta.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Itsenäisyys, Suomi, NATO, EU

Eriävä mielipide

Keskiviikko 15.10.2014 - Kaisa Juuso

TORNION SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN KOKOUS 14.10.2014

Kohta 166

Hyvinvointipalvelujen tuloskortit ja talousarvio vuodelle 2015

 

ERIÄVÄ MIELIPIDE

Kokouksessa päätettiin laskea tehostetun palveluasumisen henkilöstömitoitus 0,55:n, laskea omaishoidon tukeen budjetoitua määrärahaa sekä siirtää uuden tehostetun palveluasumisen yksikön avaamista Suvantoon suunnitellusta 1.5.2015 alkavaksi vasta 01.09.2015.

PERUSTELUT

  1. Tehostetun palveluasumisen henkilöstömitoitus on tällä hetkellä 0,6 joka sekin on mielestäni liian alhainen. Jo tällä hetkellä on tiedossa, että hoitajat ovat jaksamisensa äärirajoilla eikä hoiva alhaisesta henkilöstömitoituksesta johtuen täytä kaikkia laatuvaatimuksia. Vastustan jyrkästi henkilöstömitoituksen laskemista.
  2. Omaishoidontuen määrärahan laskeminen voi johtaa tilanteeseen jossa Tornion kaupunki ei voi myöntää omaishoidon tukea vaikka kaikki kriteerit sen saamiseksi täyttyisivät. Tämä on mielestäni erittäin lyhytnäköistä ja lisää entisestään jonoa tehostetun palveluasumisen paikkoihin.
  3. Tietääkseni Torniossa on jo tällä hetkellä noin 15 henkilöä jotka tarvitsisivat tehostetun palveluasumisen paikan. Mielestäni on epäinhimillistä ja riskialtista olla myöntämättä heille tehostetun palveluasumisen paikkaa  ja pitää heitä väkisin kotona tai makuuttaa terveyskeskuksen vuodeosastolla yhtään pitempään kuin on pakko.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Soster, henkilöstömitoitus, tehostettu palveluasuminen, omaishoitaja, omaishoidon tuki, muistisairas

Keskitystä kolmella rintamalla

Sunnuntai 28.9.2014 - Kaisa Juuso

Suomen hallitus ajaa keskittämistä hengästyttävällä vauhdilla. Yhdeltä rintamalta puskee kuntaliitos, toiselta SOTE ja kolmannelta päivystysasetus. Kaikissa näissä operaatioissa tavoite on sama. Vahvistetaan valtion ohjausta ja keskitetään palvelut isoihin yksiköihin kustannussäästöjen toivossa. Mitään laskelmia näistä oletetuista kustannussäästöistä ei ole kukaan uskaltanut julkaista.

SOTE järjestämislain ylevä tavoite kansalaisten eriarvoisuuden poistamiseen Sosiaali- ja terveyspalveluissa on sinänsä hyvä ja odotan mielenkiinnolla miten se toteutetaan esim. pitkien etäisyyksien ylälapissa. Onnistummeko SOTE-lailla saamaan esimerkiksi Utsjoen asukkaat yhtä nopeasti ja yhtä laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin kuin kehä ykkösen asukkaat? Jos onnistummekin niin sehän tarkoittaisi käytännössä huomattavaa parannusta syrjäseutujen asukkaiden asemaan ja on sinänsä kannatettavaa. Väitän kuitenkin, että ei se ainakaan halvemmaksi tule kuin nykyjärjestelmä. SOTE järjestämislain toinen tavoitehan on kuitenkin kustannuskehityksen jarruttaminen. Jos SOTE järjestämislaki toteutetaan kaikilta osin lain hengessä niin veikkaan että kustannukset Lapin alueella tulevat kasvamaan roimasti ja säästöjä voidaan saada vain eteläisessä Suomessa. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että kuntien SOTE-kustannukset Lapissa tulevat jatkamaan nousuaan.

Päivystysasetus on nyt allekirjoitettu ja tulee voimaan ensi vuoden aikana. Ihmettelen kovasti miksi tällä oli niin kiire ettei voitu odottaa SOTE järjestämislain täytäntöönpanoa? Päivystyasetuksen tavoitteet ovat kuitenkin osittain samat kuin SOTE järjestämislain.

Samalla kun kuntien virkamiehet ja luottamushenkilöt yrittävät kuumeisesti hakea käytännön ratkaisuja SOTE-lain ja päivystysasetuksen toteututtamiseksi puskee kolmannelta rintamalta kuntaliitospaineet ja pelko pakkoliitoksista.

Kun kaikkien huomio on näin saatu käännettyä sisäpoliittisiin ongelmiin voidaankin sitten maksaa EU:lle tuplajäsenmaksu ja valmistella NATO-sopimuksia rauhassa. Tulee tunne, että kunnat on valtion taholta saarrettu. Hajota ja hallitse taktiikalla sateenkaarihallitus on saanut koko Suomen sekaisin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskitys, sote, kuntaliitos, päivystysasetus

Valtuustoaloite 28.04.2014

Maanantai 28.4.2014 - Kaisa Juuso

Selvityspyyntö muistisairaiden hoivan laadusta Tornion Mikeva kodissa

Olemme saaneet tietoa jonka mukaan Tornion Mikeva kodissa ei noudatettaisi ostopalvelusopimuksen mukaisia, henkilöstä koskevia sopimuksia henkilöstön määrän ja pätevyysvaatimusten osalta. Tietoomme on tullut, että sairaanhoitajia ei ole sopimuksen mukaista määrää, lisäksi vastuuhenkilönä on jo neljäs eri henkilö ja kaikkien muiden työntekijöiden vaihtuvuus on ollut hyvin suurta. Opiskelijoita on arveltu käytetyn paikkaamaan henkilöstövajetta. Useat omaiset ovat valittaneet huonosta hoidosta, tällä hetkellä ainakin yksi valitus on mennyt jo hallinto-oikeuteen asti. Henkilökunnan on kerrottu äänestävän jaloillaan eli hakeutuvan muualle töihin.

Vanhustemme laadukas hoito on turvattava ja kilpailuttamisen perusteella tehtyjä sopimuksia on noudatettava. Sopimusten noudattamisen valvonta kuuluu sosiaali- ja terveystoimelle, eikä sopimuksen laatutekijöistä voida tinkiä vanhusten, heidän omaistensa ja kaupungin kustannuksella. Mielestämme tällaiseen sopimusrikkomusepäilyyn pitää puuttua viipymättä.

Esitämme kiireellistä ja perinpohjaista selvitystä asiassa sosiaali- ja terveyslautakunnalta ja tarvittaessa muilta vastuutahoilta.

Tämä aloite on jätetty valtuuston kokouksessa 28.04.2014 ja sen ovat minun lisäkseni allekirjoittaneet Perussuomalaisten Pekka Kvist ja Markus Törmä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Muistisairas, Mikeva, hoiva, dementia, valtuusto, aloite

Vähemmän EU:ta - enemmän Suomalaisuutta

Perjantai 11.4.2014 - Kaisa Juuso

 EU:n liittymisen myötä Suomi on sitoutunut tavaroiden, palveluiden, työvoiman ja pääoman, vapaaseen liikkuvuuteen EU:n alueella. Kuulostaa hienolta.

Haluatko sinä olla yhtä saksalaisten, ranskalaisten, puolalaisten ja kaikkien muiden EU-maiden kanssa? Tunnutko kuuluvasi samaan joukkoon kreikkalaisten ja espanjalaisten kanssa. Osallistutko mielelläsi heidän velkojensa maksuun ja uskot, että he auttaisivat meitä jos ajautuisimme ahdinkoon? Minä en tunne, en halua enkä usko.

Euroopan Unionin takaama tavaroiden, palveluiden, työvoiman ja pääoman vapaa liikkuvuus vie meiltä työpaikkoja halvan työvoiman maihin kun isot yritykset siirtävät tuotantolaitoksiaan muualle. Se vie myös Suomalaisia yrityksiä konkurssiin. Euroon liittyminen vei meiltä mahdollisuuden devalvoida joten nyt olemme voimattomia viennin supistuessa. Suomen valtion talous on surkeassa tilassa. Velka kasvaa huimaa vauhtia ja me emme voi tehdä muuta kuin ajaa alas valtionhallintoa, leikata sosiaaliturvasta, korottaa veroja ja kurjistaa suomalaisen kansan elinoloja.

Tähän pitää tulla muutos!

EU:n perussopimuksiin pitää saada muutoksia. Suomen kansa ei halua olla ainainen maksumies. Suomen taloudellinen itsenäisyys pitää palauttaa. Ei ole oikein, että meidän pitää Brysselissä anoa omia rahojamme takaisin Suomeen erilaisina projektirahoituksina. Ei ole oikein, että me joudumme maksamaan muiden maiden kulutusjuhlat. Me olemme omat virheemme ja kulutusjuhlamme jo kalliisti maksaneet -90 luvulla. Valtion velkaakaan ei voi loputtomiin kasvattaa ja jos EU:n perussopimuksia ei muuteta, niin odotettavissa on etuisuuksien huomattava alasajo Suomessa ja muissa korkean sosiaaliturvan maissa.

Suomen edustajat Euroopan Parlamenttiin seuraavalle 6-vuotiskaudelle valitaan nyt!

Ole mukana. Äänestä suomalaisuuden puolesta. Me tarvitsemme jokaisen äänen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, työvoima, pääoma, Eurooppa, Unioni

Suurin bluffi ja harhautusoperaatio miesmuistiin

Sunnuntai 29.12.2013 - Kaisa Juuso

Valtion velka kasvaa huolestuttavaa vauhtia ja hallitus realisoi jo valtion omaisuutta huimaa tahtia yrittäessään epätoivoisesti pysäyttää velkaantumisen. AAA-luokitus ja sen mukanaan tuoma halpakorkoinen velka ulkomailta halutaan ylläpitää keinolla millä hyvänsä ja niinpä markkinoille toitotetaan ilosanomaa rakennemuutoksista joilla velkataakkaa muka tulevaisuudessa pienennetään. Ettei vain olisi kuitenkin niin, että koko SOTE hässäkkä ja kuntarakennelaki ovat suurin bluffi ja harhautusoperaatio miesmuistiin. Suomen kunnat ja sairaanhoitopiirit katsovat touhua ihmeissään ja odottavat pommin putoamista.

Euroopan yhdentyminen johtaa pitkällä aikavälillä tuloerojen ja sosiaaliturvaetuuksien tasoittumiseen eri maiden välillä. Toisille maille tämä on hyvä juttu ja toisille huono. Suomalaisille tämä on huono juttu.

Kun suomalaista lapsilisää, kotihoidontukea, sairaanhoitoa jne nyt pitää jakaa ympäri ämpäri Eurooppaa, niin loppuuhan ne rahat jossakin vaiheessa. Joku voi tähän sanoa, että onhan Suomalaisillakin oikeus vastaaviin etuisuuksiin toisissa EU-maissa. Kyllä kyllä…. on toki oikeus mutta mitä sillä oikeudella tekee silloin kun se on olematon eli kun vastaavia etuja ei siinä toisessa EU maassa ole. Oikeus olemattomaan on vähän niin kuin Urpilaisen vakuuspaperi…vai oliko se takuus..

Valtion velkaakaan ei voi loputtomiin kasvattaa ja jos EU:n perussopimuksia ei muuteta, niin odotettavissa on etuisuuksien huomattava alasajo Suomessa ja muissa korkean sosiaaliturvan maissa. Suomen edustajat Euroopan Parlamenttiin seuraavalle 6-vuotiskaudelle valitaan ensi keväänä. Tässäpä heille yksi yhteinen tehtävä.  Väitän, että nyt on oikea aika ottaa EU:n perussopimukset uuteen tarkasteluun.

1 kommentti . Avainsanat: EU, meppi, sosiaaliturva, perussopimus

Valtuustoaloite - Miljoonan euron säästötalkoot

Maanantai 16.12.2013 - Kaisa Juuso

Miljoonan euron säästötalkoot

Haastamme Tornion kaupungin työntekijät ja luottamushenkilöt miljoonan euron säästötalkoisiin v. 2014.

Luottamushenkilöiden osalta esitämme luopumista vähintään yhdestä kokouspalkkiosta ensi vuoden aikana.

Työntekijöille ehdotamme esimerkiksi lomaltapaluurahasta luopumista tai vapaa-ehtoisia palkattomia vapaita silloin kun se on mahdollista. Esitämme, että kaupungin ylin johto, kaupunginjohtajasta alkaen, näyttäisi säästötalkoissa hyvää esimerkkiä.

Lisäksi esitämme, että kaupunginjohtaja tuo keväällä 2015 valtuuston tietoon eritellyn laskelman siitä, mitä säästötalkoilla on saatu aikaan.

Tämä oli henkilökohtainen aloitteeni joka kiersi valtuustossa 16.12.2013. Minun lisäkseni sen allekirjoittivat kaikki muut Perussuomalaisten valtuutetut, kaikki kokoomuslaiset ja 12 keskustan valtuutettua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Säästö, säästötalkoot, Tornio, Tornion kaupunki, perussuomalaiset, valtuustoaloite

Suomen suurin turvallisuusuhka

Keskiviikko 30.10.2013 - Kaisa Juuso

Olin tänään kutsuntalautakunnassa Tornion kaupungin edustajana. Tuli todella isänmaallinen tunne. Suomen lippu liehui salossa Peräpohjolan opistolla, liuta nuoria ja motivoituneita A-luokan miehiä kävi ilmoittautumassa palvelukseen. Hienoja nuoria miehiä kaikki. Kutsuntalautakunnassa istui minun lisäkseni kaksi sotilasvirkamiestä. Kysyin heiltä mikä on heidän mielestään tällä hetkellä Suomen suurin turvallisuusuhka. Vastaus oli, että hallitsematon pakolaisvirta eurooppaan ja terrorismi. Suomessa on kuitenkin aika hyvä puolustusvalmius verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja entisiin Baltian maihin. Baltian maissa on valmius sodan syttyessä kutsua palvelukseen yhden pataljoonan verran miehiä kussakin maassa (Viro, Liettua, Latvia), Ruotsi saisi kasaan 7 pataljoonaa ja Suomi 230 pataljoonaa. Yhdessä pataljoonassa on 1000 miestä. Pataljoonien määrä Suomessa on kuulemma joskus ollut jopa 500 mutta kun puolustusmäärärahoja on tasaisesti leikattu niin luku on nyt tämä 230.
 
Miehet luokiteltiin A-F luokaan. A-luokan mies oli sellainen jolla ei ollut mitään asepalvelusta haittaavia terveysongelmia eli ei esim. ylipainoa, allergioita, mielenterveysongelmia jne..
Minulle yllätys oli, että jo pelkästään atooppisen ihottuman takia voidaan terveydentilan takia luokitella ns. B-luokkaan ja psoriasiksesta kärsivä voi saada kokonaan vapautuksen. Myös vaikea astma ja monet muut terveydelliset seikat voivat olla este armeijan suorittamiselle.  Hieman kyllä vierastan tätä luokittelua. Eikö riittäisi, että todettaisiin vain onko palvelukseen astumiselle esteitä vai ei. Positiivista on se, että nykyään nuoret miehet haluavat käydä armeijan eivätkä yritä keksiä tekaistuja syitä sen välttämiseksi kuten vielä muutama vuosi sitten.
 
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kutsunnat, armeija, suomen lippu, tornio, peräpohjolan opisto, sotilas, turvallisuusuhka

Valtuustoaloite Länsi-Pohjan jousikvartetin hallinnosta ja maksuosuuksista solmitun sopimuksen irtisanomisesta

Torstai 29.8.2013 - Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Kaupunginvaltuusto

§ 77

26.08.2013

VALTUUSTOALOITE LÄNSI-POHJAN JOUSIKVARTETIN HALLINNOSTA JA MAKSUOSUUKSISTA SOLMITUN SOPIMUKSEN IRTISANOMISESTA
719/47.913/2013
KV § 77

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta kaupunginvaltuutettu Kaisa Juuso jätti kaupunginvaltuustolle 26.8.2013 päivätyn seuraavan aloitteen:

8.9.1993 solmitun Kemin ja Tornion kaupunkien sekä Keminmaan, Simon ja Tervolan kuntien välisen sopimuksen Länsi-Pohjan jousikvartetin hallinnosta ja maksuosuuksista irtisanominen.

Sopimuksesta on muotoutunut maksuautomaatti, joka ei saadun tiedon mukaan ole ollut enää vuosiin kenenkään toimivassa luottamusjohdossa olevan tiedossa.

Nykyisin sopimuksen perusteella Tornion kaupunki maksaa Kemin kaupunginorkesterille - Länsi-Pohjan Jousikvartetille 46 786 e vuodessa ilman minkäänlaista tarkoituksenmukaisuusharkintaa.

Sopimuksen 9 §:ssä todetaan, että sopimus astuu voimaan 1.1.1993 ja on voimassa toistaiseksi. Sopimuksen irtisanomisaika on yksi vuosi.

Esitämme, että Tornion kaupunki irtisanoo sopimuksen mahdollisimman pikaisesti ja käyttää nämä rahat oppilashuollon henkilöstöresurssien vahvistamiseen."

Aloitteen olivat allekirjoittaneet Kaisa Juuso, Heikki Huhtalo, Marko Koivisto, Minna Kallunki, Johanna Aarnio-Keinänen, Jyrki Aspegren, Pekka Kvist ja Markus Törmä.
KAUPUNGINVALTUUSTO:

Päätettiin saattaa aloite kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Jousikvartetti, Kemi, Tornio, Simo, Tervola, Keminmaa, musiikki

Valtuustoaloite oikeudesta koulukuljetukseen molempien vanhempien osoitteesta

Torstai 29.8.2013 - Tornion Perussuomalaisten valtuustoryhmä

 

Kaupunginvaltuusto

§ 78

26.08.2013

VALTUUSTOALOITE OIKEUDESTA KOULUKULJETUKSEEN MOLEMPIEN VANHEMPIEN OSOITTEESTA

720/41.913/2013

KV § 78

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta kaupunginvaltuutettu Kaisa Juuso jätti kaupunginvaltuustolle 26.8.2013 päivätyn seuraavan aloitteen:

"Tornion koulutuslautakunta on päättänyt, että yhteishuollossa oleville oppilaille koulumatkaetu katsotaan vain väestörekisteriin merkitystä vakituisesta asuinpaikasta ja perustellut sitä Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä 14.3.2006.

Mielestämme erotilanteessa tulisi aina ratkaista asia lapsen näkökulmasta ja turvata lapsen mahdollisuus ja oikeus ylläpitää läheistä suhdetta molempiin vanhempiinsa. Nykypäivänä on tavallista, että lapset asuvat vanhempiensa luona vuoroviikoin. Koulukyydin evääminen toisen vanhemman luota hankaloittaa mielestämme kohtuuttomasti lapsen asumista vuorotellen molempien vanhempiensa luona eikä ole lapsen edun mukaista. Asia ei ole myöskään kustannuskysymys vaan voi joskus tulla jopa halvemmaksi toisen vanhemman asuessa lähempänä koulua.

Saamiemme tietojen mukaan naapurikunnissa Keminmaassa ja Haaparannalla tämä onnistuu emmekä näe mitään syytä, miksi tämä ei voisi onnistua myös Torniossa. Korkeimman hallinto-oikeuden päätös vuodelta 2006 ei estä Tornion kaupunkia toimimasta toisin.

Sen vuoksi esitämme, että koulutuslautakunta ottaa asian uudelleen käsiteltäväksi ja päättää jatkossa myöntää koulukuljetuksen molempien vanhempien osoitteesta."

Aloitteen olivat allekirjoittaneet Kaisa Juuso, Heikki Huhtalo, Marko Koivisto, Minna Kallunki, Johanna Aarnio-Keinänen, Jyrki Aspegren, Pekka Kvist ja Markus Törmä.

KAUPUNGINVALTUUSTO:

Päätettiin saattaa aloite kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Koulukuljetus, lapsen oikeus, avioero, lapsen etu, vanhemmat

Yksi totuus Hopearannasta

Keskiviikko 19.6.2013 - Kaisa Juuso

Tornion kaupunginhallitus päätti maanantaina 17.6.2013 äänin 6-5 hylätä Hopearannan vuokrasopimuksen. Päätös oli itselleni pettymys erityisesti sen vuoksi, että Perussuomalaisten ainoa edustaja kaupunginhallituksessa eli Juhani Keinänen äänesti vuokrasopimuksen hyväksymistä vastaan – vastoin valtuustoryhmämme päätöstä.

Olen ollut mukana neuvotteluryhmässä jossa olemme hakeneet sopuratkaisua jo pitkään jatkuneeseen riitaan Karungin Palvelukoti ry:n ja Tornion kaupungin välille.

Tornion kaupunki on jo vuosia sitten antanut omavelkaisen takauksen Karungin Palvelukoti ry:n lainaan. Lainapääomaa on maksamatta n. 850 000 euroa ja korkoineen kaikkineen siitä lienee tämän päätöksen myötä tulossa kaupungille lähemmäs miljoonan euron lasku.

Sosiaali- ja terveyslautakunta oli suunnitellut perustavansa Hopearantaan aluksi 14 paikkaisen tehostetun palveluasumisen yksikön jonka toiminta olisi alkanut 1.1.2014. Hopearannassa vanhuksia olisi hoidettu kaupungin omana toimintana eli olisimme välttyneet kilpailuttamasta näitä paikkoja. Hopearannassa vanhus olisi saanut olla elämänsä loppuun asti. Ei olisi paiskottu edestakaisin Mikevalta Attendoon - tai jonnekin muualle- kolmen vuoden välein niin kuin nyt joudutaan tekemään..

Torniossa tehostettua palveluasumista jonottaa tällä hetkellä 10 henkilöä ja lisää tulee koko ajan. 1.7.2013 voimaan astuva vanhuspalvelulaki edellyttää, että paikka on saatava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun päätös palvelun tarpeesta on tehty. Nyt tehty päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että me joudumme ostamaan nämä paikat yksityiseltä eli Mikevalta tai Attendolta.  Mikevan kanssa meillä on sopimus joka loppuu 31.12.2014. Ensi keväänä alkaa siis jälleen kerran tämä typerääkin typerämpi kilpailutusrumba jonka seurauksena voimme taas joutua ”paiskomaan” vanhuksia paikasta toiseen. Paiskataan  sinne missä annetaan halvinta hoivaa. Järkyttävää. Ilman omia tiloja olemme täysin muiden armoilla. Hopearantaa ei silti haluttu vuokrata. Kokoomus ja Vasemmisto ovat pitäneet kovaa älämölöä Hopearannasta ja vastustaneet sopimusta kaikin voimin. Kuitenkin yksi Vasemmiston vaaliteemoista viime kunnallisvaaleissa oli nimenomaan se, että kilpailutus pitää lopettaa ja vanhukset hoitaa kaupungin omana toimintana. Missä on vasemmiston logiikka? Ilmeisesti jotkut vanhat erimielisyydet ja kostonhalu ovat vahvempia motiiveja päätöksenteossa kuin meidän omien vanhustemme etu.

Kokoomuksen kanta ei ole yllätys. Sen edustaja toimii puolueensa ideologian mukaisesti äänestäessään sopimusta vastaan.

Jotkut perustelivat kantaansa yksinomaan sillä, että asiasta ei olisi pitänyt lähteä edes neuvottelemaan ennen kuin Karungin Palvelukotiyhdistys olisi vetänyt molemmat vireillä olevat kanteensa pois. Se on jossittelua eikä mikään peruste äänestyspäätökselle. Vuokrasopimuksen liitteenä oli sovintosopimus jossa yhdistys olisi sitoutunut vetämään pois molemmat kanteet.  Miksi ihmeessä he olisivat vetäneet kanteensa pois jo ennen neuvotteluita? Heilläkin on tässä asiassa paljon menetettävää ja hallituksen jäsenet saattavat joutua jopa taloudelliseen vastuuseen päätöksistään. Hallituksessa istuvilla on aina myös henkilökohtainen vastuu päätöksistä joista he eivät ole ilmoittaneet pöytäkirjaan eriävää mielipidettään. Kaupunginhallituksen päätökseen 17.6 koskien Hopearannan vuokrasopimuksen hylkäämistä esittivät eriävän mielipiteen kaikki ne viisi henkilöä jotka äänestivät sopimuksen hyväksymisen puolesta sekä kaupunginjohtaja. Näin he varmistivat vapautuvansa vastuusta tämän päätöksen osalta. Varmaankin viisaasti tehty.

Monet kauhistelevat kuinka kalliiksi Hopearannan vuokraaminen tulisi mutta unohtavat sen, että kaupunki perisi asukkailta vuokran ihan kuten joka paikassa muuallakin. Tuskin tästä vuokratuotosta kaupungille mitään voittoja olisi kertynyt  vuokranmaksun ja vesi/lämmityskulujen maksamisen jälkeen mutta eipä juuri kulujakaan.

Seuraavaksi ihmetellään vuokrasopimuksen pituutta. Se oli suunniteltu määräajaksi eli 1.1.2014 – 31.12.2027 sen vuoksi, että siihen mennessä yhdistyksen laina  olisi maksettu pois. Syy miksi Hopearantaa ei haluttu ostaa heti on, että RAY:n myöntämiä  investointitukia olisi peritty yhdistykseltä takaisin myyntitilanteessa. Miksi maksaa RAY:lle jos siitä voi välttyä tekemällä aluksi vuokrasopimuksen Hopearannasta ja ostamalla sen vasta 1.1.2018 jälkeen, jolloin investointitukien takaisinmaksuvelvollisuus lakkaa?

Meillä ei ole kristallipalloa joten emme tiedä mikä kunta ja ketkä ovat tästä asiasta päättämässä 1.1.2018 jälkeen. Voi olla, että he eivät haluakaan ostaa Hopearantaa ja silloin ollaan taas saman ongelman edessä eli mihin siirretään vanhukset ja kuka maksaa valtionkonttorilta otetun lainan? Sen vuoksi oli tarkoitus varmistaa asia näin pitkällä määräaikaisella vuokrasopimuksella. Varmistaa se, ettei takaus lankea maksuun ja että Hopearanta on Torniolaisten vanhusten käytössä ainakin 31.12.2027 asti.

Tämä neuvottelijoiden esittämä ratkaisu olisi ollut sovintoratkaisu jossa ei ollut voittajia eikä häviäjiä. Koska sitä ei hyväksytty meistä kaikista tulee häviäjiä.  Karungin Palvelukotiyhdistys, Tornion kaupunki ja meidän omat vanhuksemme  saavat maksaa viulut.

2 kommenttia . Avainsanat: Hopearanta, tornio, Karunki, Tornion kaupunki, Karungin Palvelukotiyhdistys, vuokrasopimus, sovintosopimus, neuvottelu

Perussuomalaisten esitys Tornion jätevesikiistassa

Tiistai 18.6.2013 - Tornion Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Tornion Vesi rakentaa viemäröintiä Tornion pohjoisille esikaupunkialueille aina Karungin lähiöön saakka. Hanke on mittava ja varsinkin taloudellisella saralla yhtiölle valtava haaste. Nykymuodossaan hanke kuitenkin asettaa talouksia kustannuksiltaan eriarvoiseen asemaan riippuen kuinka kaukana viemäröitävä kiinteistö sattuu olemaan runkoviemäristä. 

Pahimmassa tilanteessa ovat kiinteistönomistajat, jotka ovat ehtineet jo aikanaan Keskustan ministeri Paula Lehtomäen ns. ”paskalain” syyllistäminä hankkimaan kalliit kiinteistökohtaiset puhdistamot. Nykylain mukaan sellaisetkin kiinteistöt voidaan pakottaa liittymään ja maksamaan kunnallista viemäröintiä, vaikka heillä olisi kaikki direktiivit, asetukset ja pykälät täyttävät omat puhdistamot. Toinen epäkohta on kohtuuttoman matkan päähän jäävät taloudet, mille voisi murto-osalla viemäröinnin hinnasta rakentaa pykälät täyttävät imeytyskentät tai omat puhdistamot. Viemäriverkkoon vaan, sanoo laki. Paikallisesti voitaisiin silti päättää toiminta-aluetta muokkaamalla mitkä kiinteistöt kuuluvat pakon piirin ja mitkä ei. 

Yksi näkökulma on myös maksujen kohtuullistaminen. Rovaniemellä Napapiirin vesi pitää viettoviemäreiden kiinteistön omistajien omavastuuna n. 30m, jonka jälkeen loput rakentaa Napapiirin vesi. Toisaalta Kirkkonummella tuli eteen tapaus, jossa kiinteistöllä oli oma kaivo sekä asetukset täyttävä jäteveden käsittely. Silti vesiosuuskunnan rahojen loputtua kiinteistö velvoitettiin liittymään kunnan viemäriin. Kallioon louhitun viemärin hinta oli 50 000€, mikä tulkittiin kohtuulliseksi. Siitä voidaan täkäläisillä palkoilla olla montaa mieltä. 

Tornion Perussuomalaiset kannattavat Rovaniemen mallia ja esittävät samaa 30:tä metriä kohtuulliseksi omavastuuksi viemäriverkkoon liityttäessä. Lisäksi esitämme, että kiinteistöt joilla on asetukset täyttävät jätevedenkäsittelymenetelmät vapautetaan liittymispakosta. Toki jos kiinteistönomistajat tahtovat niin he pääsevät kunnallisen viemäröinnin piiriin niin halutessaan. 

Asiasta järjestetään keskustelutilaisuus Vojakkalan  Nuorisoseuralla keskiviikkona 19.6 klo 17.30 ja toivomme paikallisten asukkaiden tulevan paikalle esittämään asiasta omat näkemyksensä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jätevesi, pakkoviemäröinti, jätevesikiista, perussuomalaiset, tornion perussuomalaiset

Tornion Perussuomalaiset vastustavat merituulipuiston rakentamista

Maanantai 6.5.2013 - Tornion Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Tornion Perussuomalaiset harjoittavat vastuullista politiikkaa, eivätkä halua lähteä pilamaan ainutlaatuisia luontoarvoja lyhytnäköisen omaneduntavoittelun nimissä. Perussuomalaiset haluavat nostaa tuulivoimatuotannon kestäväksi vaihtoehdoksi ja haluavat myös valtakunnallisen päätöksenteon tukevan tätä. Näin ei tällä hetkellä ole, eivätkä perussuomalaiset halua astua uppoavaan laivaan. 

Tuulivoima itsessään on kannattamatonta. Syöttötariffijärjestelmässä sähkön tuottajalle maksetaan 12 vuoden ajan kolmen kuukauden sähkön markkinahinnan mukaan muuttuvaa tukea. Sijoituspaikasta riippumatta nykyisin tyypillinen 3MW mylly kustantaa suomalaisille veronmaksajille puolisen miljoonaa euroa tuotantotukena vuodessa. Röyttään suunniteltu tuulivoimapuisto kävisi seitsemän miljoonan euron edestä veronmaksajien kukkarolla vuosittain jo rakentamiseen luvatun 20 miljoonan demoeuron lisäksi. Seitsemän miljoonaa tukena ja siitä peräti kaksi (2) % takaisin saatavana verotulona ei ole kestävää kehitystä. Taattu tuotantotuki eli syöttötariffi passivoi eikä kannusta kehittämään alaa. Kun valtion maksama tuotantotuki loppuu, niin sittenhän voikin jo toiminnan lopettaa kannattamattomana. Kuka siivoaa myllyt pois ja miten? Perussuomalaiset haluavat kantaa vastuuta tulevaisuudesta lyhytnäköisten näennäisten pikavoittojen sijaan. 

Itse myllyjen rakentaminen työllistäisi hetken maarakennusalan urakoitsijoita. Itse myllyt rakennetaan kuitenkin ulkomailla eikä myllyjen pyöriessä ala työllistä ketään. Kokonaisuudessa myllyjen merkitys työllisyyteen on olematon. 

Natura-alueen viereen uudeksi maamerkiksi kaavailtu myllymeri on herättänyt voimakasta vastustusta paikallisessa väestössä. Olisikin väärin uhrata ainutlaatuinen ympäristö valtion hölläkätisesti lupaaman starttirahan perässä juoksevien yritysten hyväksi. Myllyjen veteen aiheuttaman värinän vaikutuksia ei edes tunneta, joten huolta vaelluskalojen käyttäytymisestä ei voi tutkimatta sivuuttaa. 

Jo kymmeniä vuosia lähialueella toimineen raskaan teollisuuden kaikkia päästöjä ei tiedetä varsinkaan toiminnan alkuajoilta. Suunniteltujen myllyjen perustustyöt vaativat kymmenien tuhansien maakuutioiden raivaamista merestä. Ei ole tiedossa miten jo pohjaan sedimentoituneet raskasmetallit ja muut kemikaalit käyttäytyvät pohjaa myllättäessä. Lisäksi poistetun maa-aineksen loppukäsittelystä saati sijoituspaikasta ei ole suunnitelmia. 

Säätövoiman tarpeesta saati rakentamisesta ei ole esitetty mitään. Kun tuulivoiman käyttöaste on noin 25% - 30%, tarvitaan säätövoimaa, joka tasaa tuulemattomat tai liian tuuliset jaksot. Mikäli tuulivoima halutaan laskea oikeasti energiatuotantoon, on sille oltava myös varavoima. Tuulivoiman edelläkävijöiksi mainitut Saksa ja Tanska ovat nykytrendin mukaan rakentaneet säätövoimaksi kivihiilivoimaloita. Samoissa maissa hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet myllyjen rakentamisen myötä. Se ei ole vastuullista politiikkaa. 

Tornion Perussuomalaisten valtuustoryhmä

1 kommentti . Avainsanat: Merituulipuisto, tuulivoimala, Tornio, Tornion perussuomalaiset, valtuustoryhmä, perussuomalaiset

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »