Näpit irti hoitajamitoituksesta!

Tiistai 27.9.2016 - Kaisa Juuso

Ensi vuoden talousarviota tehdään taas joka kunnassa ja kaupungissa. Säästää pitäisi ja sosiaali- ja terveydenhoito ovat suurennuslasin alla kuten tavallista. Suurimmat kärsijät ovat ne jotka vähiten osaavat vaatia. Muistisairaat vanhukset. Hoitajamitoituksista puhutaan desimaaleilla joiden käytännön merkitystä harva päättäjä ymmärtää. Valaisen sitä tässä yksinkertaisella esimerkillä. Ajatellaan, että ympärivuorokautisen hoivan yksikössä asuu 19 muistisairasta vanhusta ja
hoitajamitoitus on 0,4. Aamuvuorossa ja iltavuorossa on tällä mitoituksella vain kaksi (!) hoitajaa kummassakin ja yössä yksi. Kuvitellaan se aamuvuoro. Kaksi hoitajaa ja 19 muistisairasta vanhusta. Kun työvuoro alkaa seitsemältä niin ensimmäinen saa aamiaisen ja aamulääkkeet puoli kahdeksalta ja viimeinen puoli kahdeltatoista. Viimeinen on siihen mennessä odottanut märissä vaipoissa vuoroaan jo neljä tuntia! Kukaan ei todellakaan ehdi syöttämään eikä yleensä tekemään mitään muuta kuin pakolliset tehtävät eli pukemiset, aamupesut ja lääkkeet. Tämä ei ole ihmisarvoista hoivaa eikä se ole hoitajien syy. Heitä on yksinkertaisesti liian vähän.

Hallituksen kaavailut laskea hoitajamitoituksen alaraja 0,4:n houkuttelee monia kuntapäättäjiä laskemaan jo olemassa olevaa mitoitusta mutta pitää muistaa, että se on vain se ehdoton alaraja jossa ei ole otettu kantaa siihen minkä kuntoisilla asukkailla tällaisella hoitajamitoituksella voidaan selvitä. Muistisairaiden vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa tällä ei todellakaan selvitä.

Desimaaleilla puhumisesta hoitajamitoituksessa pitäisi luopua koska harva ymmärtää mitä se käytännössä merkitsee. Sen sijaan pitäisi puhua siitä, kuinka monta muistisairasta vanhusta yksi hoitaja kykenee vuoron aikana hoitamaan. Minusta se on enintään neljä. Olen sitä työtä itse tehnyt joten tiedän mistä puhun.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Muistisairas, kuntapäättäjä, hoitajamitoitus, hoitaja, tehostettu palveluasuminen

ERIÄVÄ MIELIPIDE - MIKEVAN OPTIOVUOSI

Lauantai 13.6.2015 - Kaisa Juuso

Tornion Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 09.06.2015 jatkaa Mikevan sopimusta 30 tehostetun palveluasumisen paikan ostosta 31.12.2016 asti. Optiovuoden käyttöä kannattivat Pekka Pelttari ja Mauri Timonen (keskusta), Auvo Andersin ja Kaarina Meller (vasemmisto), Satu Marin (kokoomus) ja Mari Kalasniemi (SDP).

Tein esityksen, että Mikevan optiovuotta ei käytetä vaan, että sopimus päättyy 31.12.2015. Tätä kannattivat Osmo Huhta, Pertti Pirttimaa ja Minna Tarkka (keskusta) ja Martti Häkkinen (vasemmisto). Päätös oli pettymys. Äänin 6-5 päätettiin jatkaa Mikevan sopimusta taas vuodella. Tässä kuitenkin jättämäni eriävä mielipide asiassa.

Pykälä 113 – MIKEVA / OPTIOVUODEN KÄYTTÖ

PERUSTELUT

Sosiaali- ja terveyslautakunta on Ikääntymispoliittisessa strategiassa 2014  linjannut vuosien 2014 – 2017 kärkitoimenpiteeksi  palvelusetelijärjestelmän laajentamisen. Mikevan optiovuoden käyttö ei ole tämän linjauksen mukainen päätös.

Kunnallisvaalien alla v. 2012 useat eri puolueiden edustajat (Keskusta, vasemmisto ja Perussuomalaiset) toivat esiin halunsa lisätä oman tuotannon osuutta tehostetussa palveluasumisessa. Tätä tahtotilaa on tuotu esiin myös useissa lautakunnan keskusteluissa.

Esittelevät virkamiehet perustelivat päätöstä lautakunnan kokouksessa 12.05.2015 Mikevan optiovuoden käyttöä sillä, että tehostetun palveluasumisen paikkoja Torniossa tulee lisäta 39 paikalla Torniossa. Tämä esitys jäi pöydälle lisäselvityksiä varten ja lautakunnan evästyksenä johtavalle hoitajalle Maarit Alalahdelle oli palvelusetelin käyttöönoton valmistelu ja kustannusvertailujen tekeminen oman toiminnan kustannuksista Mikeva-kodissa vaihtoehtoisesti Attendon omistamassa kiinteistössä Tornion keskustassa ja Arpelan pienkodissa.

Tälla kertaa asiaa perustellaan taloudellisilla perusteilla ilman kattavaa selvitystä siitä millä tavoin esityksen liitteenä olevat laskelmat on tehty. Palvelusetelin käyttöönoton valmistelu ei ole edennyt ja virkamiesten edellisestä esityksestä poiketen tehostetun palveluasumisen paikkoja ei tulekaan lisätä Torniossa (päinvastoin kuin esityksessä 12.05.2015) sen vuoksi, että mahdollisesti tulevalla SOTE-tuotantoalueella on yhteensä riittävästi paikkoja.

Vanhuspalvelulaki lähtee siitä, että sosiaalihuollosta vastaavan kunnan toimielimen (Torniossa sosiaali- ja terveyslautakunta) on arvioitava palvelujen riittävyyttä ja laatua vuosittain (5§). Vanhuspalvelulain mukaisten tavoitteiden ja niihin liittyvien voimavarojen toteutumisesta vastaavat kunnissa ensisijaisesti luottamuselimet omassa päätöksenteossaan. Erityisen tärkeää on, että vanhuspalvelulain mukainen suunnitelma ja sen toteuttaminen huomioidaan osana kunnan taloudellisia ja toiminnallisia tavoitteta.

Katson, että lautakunta ei ole saanut riittäviä ja pitäviä selvityksiä  asiassa . Perustelut muuttuvat kokouksesta toiseen eikä päätös Mikevan Optiovuoden käytöstä ole Tornion Ikääntymispoliittisen strategianlinjausten mukainen.

Katson myös, että sosiaali- ja terveyslautakunta rikkoo vanhuspalvelulakia  jättämällä tehostettuun palveluasumiseen oikeutettuja henkilöitä kotihoidon varaan tai makuuttamalla heitä terveyskeskuksen vuodeosastolla.  Mahdollisen SOTE-tuotantoalueen,  joka toteutuisi aikaisintaan 2018, odottelu on erittäin huono perustelu tällaiselle toiminnalle.

Torniossa 09.06.2015

Kaisa Juuso

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikeva, Tornio, tehostettu palveluasuminen, muistisairas, palveluseteli

Eriävä mielipide

Keskiviikko 15.10.2014 - Kaisa Juuso

TORNION SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN KOKOUS 14.10.2014

Kohta 166

Hyvinvointipalvelujen tuloskortit ja talousarvio vuodelle 2015

 

ERIÄVÄ MIELIPIDE

Kokouksessa päätettiin laskea tehostetun palveluasumisen henkilöstömitoitus 0,55:n, laskea omaishoidon tukeen budjetoitua määrärahaa sekä siirtää uuden tehostetun palveluasumisen yksikön avaamista Suvantoon suunnitellusta 1.5.2015 alkavaksi vasta 01.09.2015.

PERUSTELUT

  1. Tehostetun palveluasumisen henkilöstömitoitus on tällä hetkellä 0,6 joka sekin on mielestäni liian alhainen. Jo tällä hetkellä on tiedossa, että hoitajat ovat jaksamisensa äärirajoilla eikä hoiva alhaisesta henkilöstömitoituksesta johtuen täytä kaikkia laatuvaatimuksia. Vastustan jyrkästi henkilöstömitoituksen laskemista.
  2. Omaishoidontuen määrärahan laskeminen voi johtaa tilanteeseen jossa Tornion kaupunki ei voi myöntää omaishoidon tukea vaikka kaikki kriteerit sen saamiseksi täyttyisivät. Tämä on mielestäni erittäin lyhytnäköistä ja lisää entisestään jonoa tehostetun palveluasumisen paikkoihin.
  3. Tietääkseni Torniossa on jo tällä hetkellä noin 15 henkilöä jotka tarvitsisivat tehostetun palveluasumisen paikan. Mielestäni on epäinhimillistä ja riskialtista olla myöntämättä heille tehostetun palveluasumisen paikkaa  ja pitää heitä väkisin kotona tai makuuttaa terveyskeskuksen vuodeosastolla yhtään pitempään kuin on pakko.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Soster, henkilöstömitoitus, tehostettu palveluasuminen, omaishoitaja, omaishoidon tuki, muistisairas