Autoileva Lappi maksaa ilmastotalkoot

Keskiviikko 29.1.2020 - Kaisa Juuso

Autoilijat maksavat hallituksen ilmastotalkoot, se on selvä. Eniten tästä kärsivät harvaan asuttujen alueiden eli Lapin ja Itä-Suomen pitkämatkalaiset, joille oma auto on välttämätön julkisen liikenteen puuttuessa. Polttoaineiden hinnat nousivat jo vuoden vaihteessa johtuen sekä maailmanmarkkinahintojen noususta että jakeluvelvoitelain velvoitteista. Lain mukaan v. 2020 täytyy liikennepolttoaineiden energiasisällöstä 20 % olla uusiutuvaa polttoainetta. Viime vuonna velvoite oli 18 %. Biopolttoaineiden valmistus maksaa enemmän, kuin fossiilisen polttoaineen, ja koska sitä lain mukaan täytyy tänä vuonna olla enemmän kuin viime vuonna niin pumppuhinnat nousivat jonkun verran heti vuoden alusta.

Polttoaineen hinnankorotukset eivät suinkaan lopu tähän. Lisää on tulossa ensi syksynä, kun moottoribensiinin vero nousee hallituksen budjettilailla 1.8.2020 6,3 senttiä ja dieselin hinta 6,9 senttiä litralta. Myös jakeluvelvoitelain määräämä biopolttoaineiden osuuden kasvu tulee nostamaan hintoja jatkossakin. Vuonna 2029 biopolttoaineiden osuuden on oltava jo 30 %.

Eikä tässä vielä kaikki. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen on vahvistanut, että hallituksen tavoitteena on pienentää henkilöautolla ajettavien kilometrien määrää. Yksityiskohtia siitä, miten tähän päästään pantataan vielä. Ensimmäisiä tietoja liikenteen päästöpohjaisista veromuutoksista on tulossa aikaisintaan maaliskuussa, muista liikenteen veromuutosehdotuksista aiotaan sen sijaan kertoa vasta v. 2021 alussa. Kilometriveroja, tietulleja ja polttoaineiden vieläkin suurempia hinnankorotuksia on julkisuudessa väläytelty.

Meidän lappilaisten korviin tämä on lohdutonta kuultavaa. Varsinkin kun samaan aikaan on pöydällä työssäkäyntialueen laajentaminen.

Sähköautoihin siirtyminen ei ole realistista Lapissa vielä pitkään aikaan. Vaikka jollakin olisi varaa se sähköauto ostaa, niin tarvittavaa latausverkostoa ei ole. Samaan aikaan sähköautojen kanssa on tapetilla myös biokaasu ja siihen tarvittava jakeluverkosto. Sitäkään ei ole vielä. Vetyautoistakin jo puhutaan.

Eräs äänestäjä ehdotti, että tekisin eduskunnassa toimenpidealoitteen metroverkostosta Lappiin. No – en ole sitä tekemässä, mutta ymmärrän hyvin sen epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen, mistä ajatus kumpuaa.

Hallitus tekee jälleen politiikka ruuhkasuomen ehdoilla. Suomi on iso maa ja elinolosuhteet vaihtelevat suuresti taajaan asuttujen ja harvaan asuttujen alueiden välillä. Tämä pitäisi ilman muuta ymmärtää huomioida päätöksissä. Koko maan asuttuna pitämiseksi se on ehdoton edellytys. Ei liene tarkoitus, että ahtaudumme kaikki taajamiin. Vai onko sittenkin?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Polttoaine, Sähkö, Lappi, Perussuomalainen

Keskustan ja kokoomuksen selän takana

Sunnuntai 3.2.2013 - Kaisa Juuso

Ensimmäinen valtuuston kokous 28.1.2013

Mielenkiinnolla totean istumajärjestyksen. Paikat oli jaettu valmiiksi ja osoitettu nimilapulla. Jos katsotaan valtuustosalia puheenjohtajan pöydän takaa niin keskustan valtuutetut istuvat keskellä, kokoomus äärioikealla edessä ja Perussuomalaiset äärioikealla keskustan ja kokoomuksen selän takana salin perimmäisessä nurkassa. Vasemmisto, demarit ja Pro Tornio on sijoitettu vasemmalle puolella.

Hmmm.... Tämä etukäteen jonkun (?) päättämä istumajärjestys on aika yllättävää. Herättää ainakin minun mielessäni joitain - ei niin positiivisia ajatuksia. Koetaanko meidät äärioikeistoksi vai mitä tällä istumajärjestyksellä halutaan viestittää? Jos näin on niin pitää sanoa, että mielikuva on täysin väärä. Minä en ainakaan tunnista itsessäni mitään äärioikeistolaisuuteen liittyvää - pikemminkin päinvastoin. Perussuomalainen arvomaailma perustuu kristillissosialistisiin arvoihin ja haluamme puolustaa heikompiosaisia kansalaisia. Siksikö meitä ei haluta nähdä?  Katri Kulmunikin on kuulemma jossain haastattelussa todennut Perussuomalaisten olevan "harmaata massaa".

Onneksi minulla on niin kuuluva ääni, että se kuuluu sieltä keskustan ja kokoomuksen selän takaakin. Ensi kerralla taidankin laittaa jonkun punaisen puseron  - että varmasti erotun harmaasta massasta :)

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuuston kokous, Tornio, kokous, selän takana, keskusta, kokoomus, perussuomalainen, valtuusto

Perussuomalaisia ei huolittu vaalilautakuntiin Torniossa

Keskiviikko 4.1.2012 - Kaisa Juuso

(Julkaistu Pohjolan Sanomissa 8.1.2012)

Vaalilain (2.10.1998/714) 15§ mukaan presidentinvaaleissa sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Viime eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset saivat Torniossa 18,8 % kaikista äänistä. Tulevia presidentinvaaleja ajatellen jätimme 30.11.2011 Tornion kaupunginhallituksen sihteerille luettelon Perussuomalaisten ehdokkaista vaalilautakuntiin. Ehdotimme, että jokaiseen vaalilautakuntaan valittaisiin yksi Perussuomalaisia edustava varsinainen jäsen ja yksi varajäsen.

Tornion kaupunginhallitus on 7.12.2011 pitämässään kokouksessa asettanut eduskuntavaaleja (?) varten 9 vaalilautakuntaa ja nimennyt jokaiseen vaalilautakuntaan 5 varsinaista jäsentä ja 5 varajäsentä. Yhteensä siis 45 jäsentä ja saman verran varajäseniä. Perussuomalaiset saivat yhden varajäsenen paikan! Eduskuntavaalien äänestystuloksen perusteella olisimme olleet oikeutettuja vähintään 8-9 varsinaisen jäsenen ja 8-9 varajäsenen paikkaan joista kaksi puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajan paikkaa.

Suomi on demokraattinen tasavalta ja demokratian pelisääntöjä pitäisi noudattaa myös tässä asiassa. Rovaniemellä ainakin toimitaan lain tarkoituksen mukaisesti ja siellä Perussuomalaiset ovat saaneet kiitettävästi lautakuntapaikkoja.

Tornion kaupunginhallituksen sihteeri ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja ovat puhelimitse perustelleet valintoja meille sillä, että kukaan lautakuntien jäsenistä ja varajäsenistä ei halunnut luopua paikoistaan (!) ja että vaalilautakuntien jäsenten valinnassa on sovellettu edellisen kunnallisvaalin tuloksia. Tämä ei voi pitää paikkaansa. Kaupunginhallituksen pöytäkirjaa lainaten:  ”Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa (vuoden 2011 eduskuntavaalit) ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita.”

Herää kysymys, mistä on kysymys?

Tornio Perussuomalaiset ry

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalainen, vaalilautakunta, tornio