Keskitystä kolmella rintamalla

Sunnuntai 28.9.2014 - Kaisa Juuso

Suomen hallitus ajaa keskittämistä hengästyttävällä vauhdilla. Yhdeltä rintamalta puskee kuntaliitos, toiselta SOTE ja kolmannelta päivystysasetus. Kaikissa näissä operaatioissa tavoite on sama. Vahvistetaan valtion ohjausta ja keskitetään palvelut isoihin yksiköihin kustannussäästöjen toivossa. Mitään laskelmia näistä oletetuista kustannussäästöistä ei ole kukaan uskaltanut julkaista.

SOTE järjestämislain ylevä tavoite kansalaisten eriarvoisuuden poistamiseen Sosiaali- ja terveyspalveluissa on sinänsä hyvä ja odotan mielenkiinnolla miten se toteutetaan esim. pitkien etäisyyksien ylälapissa. Onnistummeko SOTE-lailla saamaan esimerkiksi Utsjoen asukkaat yhtä nopeasti ja yhtä laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin kuin kehä ykkösen asukkaat? Jos onnistummekin niin sehän tarkoittaisi käytännössä huomattavaa parannusta syrjäseutujen asukkaiden asemaan ja on sinänsä kannatettavaa. Väitän kuitenkin, että ei se ainakaan halvemmaksi tule kuin nykyjärjestelmä. SOTE järjestämislain toinen tavoitehan on kuitenkin kustannuskehityksen jarruttaminen. Jos SOTE järjestämislaki toteutetaan kaikilta osin lain hengessä niin veikkaan että kustannukset Lapin alueella tulevat kasvamaan roimasti ja säästöjä voidaan saada vain eteläisessä Suomessa. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että kuntien SOTE-kustannukset Lapissa tulevat jatkamaan nousuaan.

Päivystysasetus on nyt allekirjoitettu ja tulee voimaan ensi vuoden aikana. Ihmettelen kovasti miksi tällä oli niin kiire ettei voitu odottaa SOTE järjestämislain täytäntöönpanoa? Päivystyasetuksen tavoitteet ovat kuitenkin osittain samat kuin SOTE järjestämislain.

Samalla kun kuntien virkamiehet ja luottamushenkilöt yrittävät kuumeisesti hakea käytännön ratkaisuja SOTE-lain ja päivystysasetuksen toteututtamiseksi puskee kolmannelta rintamalta kuntaliitospaineet ja pelko pakkoliitoksista.

Kun kaikkien huomio on näin saatu käännettyä sisäpoliittisiin ongelmiin voidaankin sitten maksaa EU:lle tuplajäsenmaksu ja valmistella NATO-sopimuksia rauhassa. Tulee tunne, että kunnat on valtion taholta saarrettu. Hajota ja hallitse taktiikalla sateenkaarihallitus on saanut koko Suomen sekaisin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskitys, sote, kuntaliitos, päivystysasetus

Jäitä hattuun kuntaliitosasiassa

Keskiviikko 29.8.2012 - Kaisa Juuso

Kuntaliitokset ovat puhuttaneet meitä jo pitkän aikaa. Keskustelu alkoi jo silloin kun keskusta oli päähallituspuolue ja jatkuu nyt kokoomusdemareiden johdolla. Tämä pitkään jatkunut "keskustelu" on johtanut siihen, että monet meistä pitävät kuntaliitoksia jo tosiasiana joita ei voi välttää.

Väärin - ei se näin ole vaikka tätä on meille ujutettu tuutin täydeltä jo pari vuotta. 

Syy tähän "keskusteluun" on rahan puute. Valtiolla ei ole enää rahaa tukea pieniä kuntia jotta nämä voisivat säilyttää lakisääteiset peruspalvelut kuten koulut ja terveydenhuollon. Mihin se raha on sitten kadonnut? Tämä ei liene kenellekään epäselvää enää. Kaksituhatta miljoonaa lähti vasta Espanjan pankeille ja muutama tuhat miljoonaa on mennyt jo sitä ennen. Vuosittain maksamme EU:lle satoja miljoonia euroja kaikenmaailman rakennerahastoihin joista EU sitten armeliaasti myöntää meille kolmasosan takaisin ns. aluetukina.

Hallituksemme on sitten ajatellut panna rikkaammat kunnat maksamaan köyhempien kuntien peruspalvelut. Vähän sama systeemi kuin mitä EU:ssa toteutetaan nyt eri maiden välillä.

Kuntaliitosten seurauksena minä näen lakkautettuja kouluja, lakkautettuja terveyskeskuksia ja neuvoloita, kuntien palvelujen supistamisia ja lisääntyvää eriarvoisuutta maalla ja kaupungeissa asuvien ihmisten välillä.  Tähän ei olla kuitenkaan vielä tultu. Seuraavat eduskuntavaalit käydään v. 2015 jolloin saamme uuden hallituksen. Jos Perussuomalaiset ovat tässä hallituksessa päähallituspuolueena saattaa edessä olla suuria muutoksia joten ei nielaista tätä kuntaliitossyöttiä vielä.  

Ongelmaan on olemassa muitakin ratkaisuja kuin se yksi ja ainoa jota meille nyt syötetään. Verotusta voidaan tarkistaa, EU-tukia voidaan neuvotella pienemmiksi (poistaa?) ja valtion työpaikkoja (esim. KELA) tuoda tänne pohjoiseen.

Joten - jäitä hattuun!  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntaliitos, kuntaliitosselvitys, aivopesu, media, hallitus