Haastan kaikki Lapin kunnat vakinaistamaan hoitajia

Keskiviikko 11.8.2021 - Kaisa Juuso

Lapissa hoitajia kyykytetään pätkätöillä enemmän kuin muualla

Vuonna 2020 sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä oli Kemissä vakinaisia 413 ja määräaikaisia 172 eli määräaikaisen osuus on 29,4 prosenttia kokonaismäärästä. Torniossa vakinaisia 302 ja määräaikaisia 149 eli määräaikaisia noin 33 prosenttia. Rovaniemellä vastaavat luvut ovat 1333, joista määräaikaisia 436 eli 32,7 %!

Vertailun vuoksi selvitin tilannetta Uudellamaalla. Helsingissä vakinaisia oli 10 986 ja määräaikaisia 2895 eli kokonaismäärästä määräaikaisia noin 20 prosenttia. Vantaalla soster-henkilöstöä oli noin 3450 joista määräaikaisia on noin 16 prosenttia.

Kuten yllä olevista luvuista käy ilmi, on määräaikaisten osuus hoitohenkilökunnasta Lapin kaupungeissa melkein tuplasti suurempi kuin esimerkiksi Helsingissä ja Vantaalla. Silti täälläkin on jo vuosia toitotettu hoitajapulaa. Ei ihme, että hoitajia pakenee muihin töihin. On aivan käsittämätöntä, hoitajia voidaan pitää töissä jopa vuosia ilman, että heidät palkattaisiin vakituisiksi työntekijöiksi. Rahastahan tässä ei ole kysymys, sillä määräaikainen hoitaja maksaa kunnalle saman verran kuin vakituinen

Perheen perustaminen ja asuinpaikan valinta on hyvin pitkälle kiinni siitä, mistä se vakituinen työpaikka ja turvattu elanto saadaan. Meillä koulutetaan hoitajia sekä Kemissä, että Rovaniemellä ja tavoitteena pitäisi olla, että voisimme pitää heidät täällä siinä ammatissa mihin heidät on koulutettu. Se edellyttää kuitenkin vakituista työsuhdetta, kohtuullista palkkaa ja joustoja työn ja perheen yhteensovittamiseksi.

Haastan kaikki Lapin kunnat vakinaistamaan hoitohenkilökuntaa. Näköpiirissä ei ole, että hoitajien tarve vähenisi. Päinvastoin. Lapin väestö vanhenee ja hoidon tarve lisääntyy koko ajan.

Luvut perustuvat mainittujen kaupunkien vuoden 2020 toimintakertomuksen henkilöstöraporttiin paitsi Helsingin osalta v. 2019 tietoihin. Rovaniemen tiedot on saatu puhelimitse 10.8.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hoitaja, määräaikainen, Lappi, kunta, palkka,

Tuolileikkejä ja lobbareita

Keskiviikko 15.5.2019 - Kaisa Juuso

Eduskunnan istumajärjestys ja lobbareiden mukana olo hallitusneuvotteluissa ovat puhuttaneet menneellä viikolla. Muut puolueet halusivat siirtää Perussuomalaiset istumaan salin oikeaan laitaan vaihtelevilla perusteilla. Aika lailla arvoton näytelmä, jota monet uudet kansanedustajat ihmetyksellä seurasivat. Minä olen saanut sen käsityksen, että kansanedustajan tulee käyttäytyä arvokkaasti ja kunnioittavasti toisia edustajia kohtaan. Tämä käsitys kumottiin heti alkumetreillä. Perussuomalaiset äänestettiin välihuutojen kera oikealle laidalle. Nämä välihuutelut kuuluvat kuulemma eduskuntatyöhön. ”Näinhän ne Englannissakin tekevät”. Lapin muut kansanedustajat kuulostivatkin olevan tässä jo oikein hyviä. Ehkäpä minäkin sitten neljän vuoden kuluttua olen tähän jo oppinut ja tottunut. Käytöstavoista viis.

Tätä istumajärjestystä voi tarkastella useasta eri näkökulmasta. Esimerkiksi akselilla isänmaalliset – ei isänmaalliset. Aikaisemmin Kokoomuksen on katsottu olevan se isänmaallisin puolue, mutta onhan se totta, että Kokoomus on viime vuosina liukunut sinne vasemmalle globalistien suuntaan EU-seireenien kutsuhuudon houkuttelemana. Silloin kuin Kokoomus istui äärimmäisenä oikealla, ei kukaan kutsunut heitä äärioikeistoksi, mutta Perussuomalaiset haluttiin sinne mm. tällä perusteella. Huvittavaa. Itse pidän Perussuomalaisia ainoana puolueena, joka puolustaa Suomen itsenäisyyttä ja tavallisen suomalaisen etua. Ilman etujärjestökytköksiä. Me emme halua olla osa EU:n liittovaltiota. Suomen itsemääräämisoikeus on kovalla hinnalla maksettu ja minun on vaikea ymmärtää, miksi niin monella tuntuu olevan halua luopua siitä.

Toinen hämmästystä ja kovaa keskustelua herättänyt asia on lobbareiden mukana olo hallitusneuvotteluissa. Uskomatonta mutta totta. Eduskunnassa ja eri ministeriöissä on liuta asiantuntijoita, joita voidaan käyttää, mutta silti hallitusneuvotteluita käyvät puolueet turvautuvat ulkopuolisiin asiantuntijoihin. Näiden lobbareiden etujärjestöjen sanotaan jopa rahoittaneen kansanedustajien vaalikampanjaa. Kätevää mutta hyvin kyseenalaista toimintaa. Ajavatko kaikki lobbarit Suomen ja Suomen kansan etuja vaiko oman etujärjestönsä etuja. Epäilen jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Hallitusneuvottelut käyvät kuumina Perussuomalaisten, Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien odotellessa valmista pöytää. Eniten odotan sitä, kuinka suuriin myönnytyksiin keskustalaiset suostuvat tässä hyvin vasemmistolaisessa ja ideologioiden sävyttämässä seurassa. Toivon todellakin, että ainakin se 0,7 hoitajamitoitus sinne hallitusohjelmaan tulee, samoin kuin Kemiin suunnitellun tehdasinvestoinnin tukeminen. Rajapolitiikan tarkastelu ja ennen kaikkea Tullin resurssien vahvistaminen olisi myös tärkeää, mutta tässä poppoossa sen saaminen hallitusohjelmaan lienee toiveajattelua.  Näihin asioihin palataan kuitenkin myöhemmin valiokunnissa. Toivon, että valiokuntatyöskentelyssä voidaan sekä keskustella, että käyttäytyä sivistyneesti – TV-kameroiden loistaessa poissaolollaan.

By the way – valiokunnissa noudatetaan samaa istumajärjestystä kuin eduskunnan täysistunnossa ja nyt Perussuomalaisilla onkin valiokunnissa loistopaikat. Heti puheenjohtajasta oikealla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Istumajärjestys, eduskunta, lobbari

Terveisiä Eduskunnasta

Torstai 2.5.2019 - Kaisa Juuso

Paikka eduskuntaan tuli ensi yrittämällä. Suurkiitos siitä kaikille äänestäjilleni! Työ eduskunnassa on alkanut karttaharjoituksilla ja ryhmäkokouksilla. Nyt löydän jo pikku parlamentista istuntosaliin. Sinne mennään maanalaista käytävää pitkin potkulaudalla. Vähän huvitti ja samalla helpotti. Askelia tulee päivän aikaan todella paljon ja jalat olivat ensimmäisen päivän korkkareilla kävelyn jälkeen aika muusina. Seuraavana aamuna laitoin suosiolla lenkkarit jalkaan ja korkkarit kassiin. Kassista jalkaan vasta työhuoneessa.

Viime viikon keskiviikkona sain eduskunnan sähköpostini auki ja siellä odotti vaatimattomat 154 viestiä. Useilta järjestöiltä ja yhdistyksiltä on tullut informaatiota siitä, mitkä ovat heidän tavoitteitaan tulevalla kaudella. Paljon viestejä myös yksityishenkilöiltä ja pari kolumnipyyntöä, joista yhtä luette juuri nyt. Kaikkia viestejä en ole vieläkään ehtinyt lukea mutta lupaan lukea ne heti, kun nämä uuden työpaikan alkamiseen liittyvät kuviot ovat asettuneet paikoilleen. Työ eduskunnassa pyörähtää täydellä teholla käyntiin vasta sitten kun varsinaiset valiokuntapaikat on jaettu ja ne jaetaan vasta sitten, kun tulevan kauden hallituspohja on tiedossa.

Hallitusneuvottelut ovat siis alkaneet ja niiden tuoksinassa kuuluu taas kummia Perussuomalaisista. Jussi Halla-aho on kaksi vuotta sitten puheenjohtajapaneelissa sanonut, että Perussuomalaiset eivät vastusta haittamaahanmuuttoa siksi, että se koettaisiin esteettiseksi haitaksi, vaan siksi, että sillä on oikeita kielteisiä vaikutuksia. Tämä virke on alkanut elää omaa elämäänsä ja nyt virallinen totuus on, että hän on kutsunut maahanmuuttajia esteettiseksi haitaksi. Haloo!!??

Ilmassa viuhuu ”jakamattoman ihmisarvon” käsite ja jollakin kummallisella ja käsittämättömällä logiikalla se rinnastetaan haittamaahanmuuton vastustamiseen. Minä kysyn, missä on meidän vanhustemme jakamaton ihmisarvo? Missä on suomalaisten hoitajien jakamaton ihmisarvo kun heidät lailla ja työpaikan menettämisen uhalla pakotetaan joka vuosi ottamaan influenssarokotus. Ruotsissa ja Norjassa tämä koetaan ihmisarvon vastaiseksi, eikä rokotuspakkoa ole. Koskeeko muiden puolueiden jakamattoman ihmisarvon käsitys vain muualta tulleita ihmisiä, mutta ei meitä suomalaisia?

Samaan aikaan kun Suomessa pelätään hoitajapulaa niin hoitajia kyykytetään ketjutetuilla määräaikaisilla työsopimuksilla, usein epäinhimillisellä työtaakalla ja rokotuspakolla. Meillä on nyt peiliin katsomisen paikka mikäli haluamme pitää koulutetut hoitajamme hoitotyössä. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eduskunta, ihmisarvo, hoitaja

Populismin hyökyaalto

Torstai 6.4.2017 - Kaisa Juuso

Perussuomalaisia on aina haukuttu populisteiksi joten on ilo todeta, että ainakaan näin vaalien alla emme ole yksin :). Olemme saaneet lukea toinen toistaan populistisempia ulostuloja sopivasti juuri ennen kuntavaaleja ja jotakuinkin kaikkien puolueiden edustajien kynästä. Mielenkiinnolla odotan tulevaa valtuustokautta ja sitä kuinka moni näistä vaalilupauksista toteutuu ja viedäänkö niitä edes eteenpäin missään lautakunnassa.

Kuluvalla valtuustokaudella olen todennut, että ainakin yksi nimeltä mainitsematon valtuustokollega on tulkinnut jotakuinkin kaikki käyttämäni puheenvuorot populistisiksi ulostuloiksi. Jokainen eriävä mielipide tai puheenvuoro, jossa olen korostanut Perussuomalaisten linjaa ja tuonut esiin omia näkemyksiä, on ollut joidenkin mielestä populistinen koska heidän mielestään ei hyödytä tuoda omaa mielipidettä esille jos tietää, ettei sille kuitenkaan saa enemmistön kannatusta. Käsittämätöntä. Mistä ihmeestä äänestäjät tietävät mitä mieltä olen asioista jos en tuo niitä julki? Käsittääkseni oman mielipiteen esittäminen ja sen perustelu on ainoa tapa vaikuttaa asioihin. Hiljaisina hiirulaisina valtuustoissa ja lautakunnissa istuvat ovat niitä joo joo miehiä ja naisia, jotka piiloutuvat ryhmäpäätöksien taakse ja luottavat äänestäjien tyhmyyteen ja mielenkiinnon puutteeseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Populismi, kuntavaalit

Näpit irti hoitajamitoituksesta!

Tiistai 27.9.2016 - Kaisa Juuso

Ensi vuoden talousarviota tehdään taas joka kunnassa ja kaupungissa. Säästää pitäisi ja sosiaali- ja terveydenhoito ovat suurennuslasin alla kuten tavallista. Suurimmat kärsijät ovat ne jotka vähiten osaavat vaatia. Muistisairaat vanhukset. Hoitajamitoituksista puhutaan desimaaleilla joiden käytännön merkitystä harva päättäjä ymmärtää. Valaisen sitä tässä yksinkertaisella esimerkillä. Ajatellaan, että ympärivuorokautisen hoivan yksikössä asuu 19 muistisairasta vanhusta ja
hoitajamitoitus on 0,4. Aamuvuorossa ja iltavuorossa on tällä mitoituksella vain kaksi (!) hoitajaa kummassakin ja yössä yksi. Kuvitellaan se aamuvuoro. Kaksi hoitajaa ja 19 muistisairasta vanhusta. Kun työvuoro alkaa seitsemältä niin ensimmäinen saa aamiaisen ja aamulääkkeet puoli kahdeksalta ja viimeinen puoli kahdeltatoista. Viimeinen on siihen mennessä odottanut märissä vaipoissa vuoroaan jo neljä tuntia! Kukaan ei todellakaan ehdi syöttämään eikä yleensä tekemään mitään muuta kuin pakolliset tehtävät eli pukemiset, aamupesut ja lääkkeet. Tämä ei ole ihmisarvoista hoivaa eikä se ole hoitajien syy. Heitä on yksinkertaisesti liian vähän.

Hallituksen kaavailut laskea hoitajamitoituksen alaraja 0,4:n houkuttelee monia kuntapäättäjiä laskemaan jo olemassa olevaa mitoitusta mutta pitää muistaa, että se on vain se ehdoton alaraja jossa ei ole otettu kantaa siihen minkä kuntoisilla asukkailla tällaisella hoitajamitoituksella voidaan selvitä. Muistisairaiden vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa tällä ei todellakaan selvitä.

Desimaaleilla puhumisesta hoitajamitoituksessa pitäisi luopua koska harva ymmärtää mitä se käytännössä merkitsee. Sen sijaan pitäisi puhua siitä, kuinka monta muistisairasta vanhusta yksi hoitaja kykenee vuoron aikana hoitamaan. Minusta se on enintään neljä. Olen sitä työtä itse tehnyt joten tiedän mistä puhun.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Muistisairas, kuntapäättäjä, hoitajamitoitus, hoitaja, tehostettu palveluasuminen

Keskitystä kolmella rintamalla

Sunnuntai 28.9.2014 - Kaisa Juuso

Suomen hallitus ajaa keskittämistä hengästyttävällä vauhdilla. Yhdeltä rintamalta puskee kuntaliitos, toiselta SOTE ja kolmannelta päivystysasetus. Kaikissa näissä operaatioissa tavoite on sama. Vahvistetaan valtion ohjausta ja keskitetään palvelut isoihin yksiköihin kustannussäästöjen toivossa. Mitään laskelmia näistä oletetuista kustannussäästöistä ei ole kukaan uskaltanut julkaista.

SOTE järjestämislain ylevä tavoite kansalaisten eriarvoisuuden poistamiseen Sosiaali- ja terveyspalveluissa on sinänsä hyvä ja odotan mielenkiinnolla miten se toteutetaan esim. pitkien etäisyyksien ylälapissa. Onnistummeko SOTE-lailla saamaan esimerkiksi Utsjoen asukkaat yhtä nopeasti ja yhtä laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin kuin kehä ykkösen asukkaat? Jos onnistummekin niin sehän tarkoittaisi käytännössä huomattavaa parannusta syrjäseutujen asukkaiden asemaan ja on sinänsä kannatettavaa. Väitän kuitenkin, että ei se ainakaan halvemmaksi tule kuin nykyjärjestelmä. SOTE järjestämislain toinen tavoitehan on kuitenkin kustannuskehityksen jarruttaminen. Jos SOTE järjestämislaki toteutetaan kaikilta osin lain hengessä niin veikkaan että kustannukset Lapin alueella tulevat kasvamaan roimasti ja säästöjä voidaan saada vain eteläisessä Suomessa. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että kuntien SOTE-kustannukset Lapissa tulevat jatkamaan nousuaan.

Päivystysasetus on nyt allekirjoitettu ja tulee voimaan ensi vuoden aikana. Ihmettelen kovasti miksi tällä oli niin kiire ettei voitu odottaa SOTE järjestämislain täytäntöönpanoa? Päivystyasetuksen tavoitteet ovat kuitenkin osittain samat kuin SOTE järjestämislain.

Samalla kun kuntien virkamiehet ja luottamushenkilöt yrittävät kuumeisesti hakea käytännön ratkaisuja SOTE-lain ja päivystysasetuksen toteututtamiseksi puskee kolmannelta rintamalta kuntaliitospaineet ja pelko pakkoliitoksista.

Kun kaikkien huomio on näin saatu käännettyä sisäpoliittisiin ongelmiin voidaankin sitten maksaa EU:lle tuplajäsenmaksu ja valmistella NATO-sopimuksia rauhassa. Tulee tunne, että kunnat on valtion taholta saarrettu. Hajota ja hallitse taktiikalla sateenkaarihallitus on saanut koko Suomen sekaisin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskitys, sote, kuntaliitos, päivystysasetus

Jäitä hattuun kuntaliitosasiassa

Keskiviikko 29.8.2012 - Kaisa Juuso

Kuntaliitokset ovat puhuttaneet meitä jo pitkän aikaa. Keskustelu alkoi jo silloin kun keskusta oli päähallituspuolue ja jatkuu nyt kokoomusdemareiden johdolla. Tämä pitkään jatkunut "keskustelu" on johtanut siihen, että monet meistä pitävät kuntaliitoksia jo tosiasiana joita ei voi välttää.

Väärin - ei se näin ole vaikka tätä on meille ujutettu tuutin täydeltä jo pari vuotta. 

Syy tähän "keskusteluun" on rahan puute. Valtiolla ei ole enää rahaa tukea pieniä kuntia jotta nämä voisivat säilyttää lakisääteiset peruspalvelut kuten koulut ja terveydenhuollon. Mihin se raha on sitten kadonnut? Tämä ei liene kenellekään epäselvää enää. Kaksituhatta miljoonaa lähti vasta Espanjan pankeille ja muutama tuhat miljoonaa on mennyt jo sitä ennen. Vuosittain maksamme EU:lle satoja miljoonia euroja kaikenmaailman rakennerahastoihin joista EU sitten armeliaasti myöntää meille kolmasosan takaisin ns. aluetukina.

Hallituksemme on sitten ajatellut panna rikkaammat kunnat maksamaan köyhempien kuntien peruspalvelut. Vähän sama systeemi kuin mitä EU:ssa toteutetaan nyt eri maiden välillä.

Kuntaliitosten seurauksena minä näen lakkautettuja kouluja, lakkautettuja terveyskeskuksia ja neuvoloita, kuntien palvelujen supistamisia ja lisääntyvää eriarvoisuutta maalla ja kaupungeissa asuvien ihmisten välillä.  Tähän ei olla kuitenkaan vielä tultu. Seuraavat eduskuntavaalit käydään v. 2015 jolloin saamme uuden hallituksen. Jos Perussuomalaiset ovat tässä hallituksessa päähallituspuolueena saattaa edessä olla suuria muutoksia joten ei nielaista tätä kuntaliitossyöttiä vielä.  

Ongelmaan on olemassa muitakin ratkaisuja kuin se yksi ja ainoa jota meille nyt syötetään. Verotusta voidaan tarkistaa, EU-tukia voidaan neuvotella pienemmiksi (poistaa?) ja valtion työpaikkoja (esim. KELA) tuoda tänne pohjoiseen.

Joten - jäitä hattuun!  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kuntaliitos, kuntaliitosselvitys, aivopesu, media, hallitus

Perussuomalaisia ei huolittu vaalilautakuntiin Torniossa

Keskiviikko 4.1.2012 - Kaisa Juuso

(Julkaistu Pohjolan Sanomissa 8.1.2012)

Vaalilain (2.10.1998/714) 15§ mukaan presidentinvaaleissa sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Viime eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset saivat Torniossa 18,8 % kaikista äänistä. Tulevia presidentinvaaleja ajatellen jätimme 30.11.2011 Tornion kaupunginhallituksen sihteerille luettelon Perussuomalaisten ehdokkaista vaalilautakuntiin. Ehdotimme, että jokaiseen vaalilautakuntaan valittaisiin yksi Perussuomalaisia edustava varsinainen jäsen ja yksi varajäsen.

Tornion kaupunginhallitus on 7.12.2011 pitämässään kokouksessa asettanut eduskuntavaaleja (?) varten 9 vaalilautakuntaa ja nimennyt jokaiseen vaalilautakuntaan 5 varsinaista jäsentä ja 5 varajäsentä. Yhteensä siis 45 jäsentä ja saman verran varajäseniä. Perussuomalaiset saivat yhden varajäsenen paikan! Eduskuntavaalien äänestystuloksen perusteella olisimme olleet oikeutettuja vähintään 8-9 varsinaisen jäsenen ja 8-9 varajäsenen paikkaan joista kaksi puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajan paikkaa.

Suomi on demokraattinen tasavalta ja demokratian pelisääntöjä pitäisi noudattaa myös tässä asiassa. Rovaniemellä ainakin toimitaan lain tarkoituksen mukaisesti ja siellä Perussuomalaiset ovat saaneet kiitettävästi lautakuntapaikkoja.

Tornion kaupunginhallituksen sihteeri ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja ovat puhelimitse perustelleet valintoja meille sillä, että kukaan lautakuntien jäsenistä ja varajäsenistä ei halunnut luopua paikoistaan (!) ja että vaalilautakuntien jäsenten valinnassa on sovellettu edellisen kunnallisvaalin tuloksia. Tämä ei voi pitää paikkaansa. Kaupunginhallituksen pöytäkirjaa lainaten:  ”Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa (vuoden 2011 eduskuntavaalit) ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita.”

Herää kysymys, mistä on kysymys?

Tornio Perussuomalaiset ry

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalainen, vaalilautakunta, tornio