Valta ja vastuu SOTE:ssa

Perjantai 18.5.2018 - Kaisa Juuso

Yleensä valta ja vastuu kulkevat käsikädessä. Ei siis voi olla vastuuta ilman valtaa. Tulevassa SOTE:ssa tämä kuitenkin on mahdollista.

Meillä on Suomessa joukko lakeja ja asetuksia jotka määrittelevät sen, millaista hoitoa ja hoivaa yhteiskunnan tulee kansalaisilleen tarjota. Nyt kun valtio jatkossa vastaa rahoituksesta ja maakuntavaltuusto siitä, että lakeja ja asetuksia noudatetaan, niin kenellä on vastuu jos rahat eivät riitä tarjoamaan kaikille kansalaisille yhdenvertaisia sosiaali- ja terveyspalveluita. Käsittääkseni valtiolla. Tulevat maakuntavaltuutetut joutuvat kuitenkin tekemään sen likaisen työn ja ottamaan syyt niskoilleen palvelujen huononemisesta ja niiden valumisesta kasvukeskuksiin.

Entäpä, jos maakuntavaltuutetut kieltäytyvät tästä ja laittavat valtion selkä seinää vasten. Vaativat valtiolta lisää rahaa, jotta palvelut voidaan tarjota yhdenvertaisesti kaikille kansalaisille. Päästettäisiinkö maakunnan liikelaitos konkurssiin vai pelastaisiko valtio sen kuten pelasti Talvivaaran?

Tämä vallan ja vastuun dilemma SOTE:ssa on järjetön.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valta, vastuu, SOTE, valtio, kunnat

Pohjolan Sanomien toimittaja

Sunnuntai 16.12.2012 - Kaisa Juuso

Pohjolan Sanomien toimittaja soitti tässä taannoin ja pyysi minulta Tornion Perussuomalaisten kommenttia Torniossa käynnissä olevista lautakuntapaikkaneuvotteluista. Kun pyysin saada lukea meitä koskevan tekstin ennen julkaisemista muuttui äänensävy erittäin ivalliseksi ja toimittaja totesi ettei kyllä millään ymmärrä miksi minä haluan sen tekstin lukea ja totesi vielä, että jatkossa voi käydä sitten niin ettei Perussuomalaisilta kysytä mitään.

Perussuomalaisista on kirjoiteltu niin paljon puppua, että minusta on aivan perusteltua pyytää saada lukea jutut ennen julkaisua. Toimittaja ei ilmeisesti ole huomannut Perussuomalaisten saamaa laajaa ryöpytystä julkisuudessa  tai sitten hänellä itsellään on hyvin vahva käsitys siitä, että kaikki mitä lehdissä kirjoitetaan on totta. Puolueetonta ja objektiivista...

Perinteisellä medialla meneekin jostain syystä aika huonosti nykyään. Lehtien levikki pienenee ja toimittajia vähennetään. En ihmettele yhtään.

Toimittajien ja koko perinteisen lehdistön valta suomalaisten mielipiteiden muokkaajana ja ohjaajana on alkanut pikkuhiljaa murtua. Ihmiset saavat äänensä kuuluviin ihan eri tavalla kuin ennen.

Myös Perussuomalaiset.

Onneksi on sosiaalinen media.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Toimittaja, Pohjolan Sanomat, Valta