Pelastetaan Lapin luonto ja vesistöt

Tiistai 8.11.2022 - Kaisa Juuso

Tällaisella normi kansalaisen logiikalla on vaikea ymmärtää nykyistä ilmastopolitiikkaa, jonka seurauksena Ilmasto pelastuu, mutta sen seurauksena lisääntyvä kaivostoiminta ja tuulivoimateollisuus saastuttavat vesistöjä, maaperää ja vähentävät hiilinieluja. Avohakkuut voimaloiden ja sähkönsiirtolinjojen tieltä poistavat pysyvästi hiilinieluja. Jotenkin takaperoista koko homma.

On toki hyvä asia, jos ilmasto pelastuisi, vaikkakaan pienen Suomen toimilla ei siihen juurikaan ole vaikutusta. Meidän pitää kuitenkin nykyhallituksen mukaan toimia esimerkkinä muille maille.

Ilmaston pelastaminen mm. liikenteen sähköistämisen avulla tarkoittaa kuitenkin sitä, että akkuteollisuus tarvitsee entistä enemmän erilaisia mineraaleja akkujen valmistukseen mikä taas tarkoittaa, että kaivosteollisuus etsii kuumeisesti uusia kohteita. Lapistakin on varattu malminetsintään suuria alueita useiden kansainvälisten yhtiöiden toimesta ja uusia kaivoksia on suunnitteilla useampi.

Näistä malminetsintävarauksista ei Lapissa juurikaan valiteta, mutta toista se on, kun mennään väkirikkaalle seudulle Etelä-Suomeen. Kansainvälinen, tänä vuonna perustettu kaivostoimintayritys ElementX Finland on saanut TUKES:lta etuoikeuden valmistella malminetsintälupahakemusta 1600 km2 suuruiselle väkirikkaalle alueelle itäiselle Uudellemaalle. Asia on heti poikinut useita valituksia hallinto-oikeuteen. Alueen asukkaat ja järkyttyneitä ja myöskin kuntatasolla lupaa vastustetaan.

Meidän pitää ryhdistäytyä myös Lapissa sillä aikaikkuna Lapin luonnon ja elinympäristömme pelastamiseen pienenee koko ajan. Ei voi olla niin, että väliaikaisten työpaikkojen varjolla hyväksymme elinympäristön saastuttamisen ja kuntien kiinteistöverokiiman vuoksi joudumme kärsimään Eiffelin tornin korkuisten tuulivoimaloiden vaikutuksista elinympäristöömme.

Pysyvät työpaikat ja niiden mukanaan tuoma elinvoima ja vauraus ovat toki tärkeitä myös meille lappilaisille. Minä näen suuria mahdollisuuksia matkailun saralla. Puhtaat vedet, puhdas luonto ja ilma houkuttelevat jo nyt meille kansainvälisiä ja kotimaisia matkailijoita. Tätä valttikorttia ei kannatta heittää hukkaan suosimalla ympäristöä pilaavia ja saastuttavia elinkeinoja.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lappi, luonto, vesistöt, tornionjoki, kemijoki, tuulivoima, kaivos, saasteet, matkailu

Haloo Lappi!

Maanantai 31.12.2018 - Kaisa Juuso

Tiesittekö Lappilaiset, että olemme kitisijöitä, valittajia, kateellisia ja yhteiseen hiileen kusijoita. 

Lapin Kansa uutisoi tänään Eurofactsin tekemästä tutkimuksesta jossa oli haastateltu 18 keskeistä vaikuttajaa pääkaupunkiseudulta. Selvityksen olivat tilanneet Lapin Kauppakamari ja Lapin Liitto. Tutkimuksen mukaan Lappilaiset mielletään kitisijöiksi ja valittajiksi. Hannele Pokan mielestä olemme ”yhteiseen hiileen kusijoita”. Anteeksi kielenkäyttö, mutta se on suora lainaus Lapin Kansan artikkelista.

Saamelaiset tappelevat siitä, kuka on oikeasti saamelainen, Meri-Lappi ja Rovaniemi ovat sodassa keskenään, Kittilässä käydään oikeutta siitä kuka sanoi ja mitä sanoin. Tulee mieleen hajota ja hallitse (lat. Divide et impera) periaate, jonka mukaan hallittavat on jaettava ryhmiin, joita sitten kiihotetaan toisiaan vastaan. Näin ei pääse syntymään yhtenäistä vaikutusvaltaista ryhmittymää, joka voisi haastaa valtaapitävät. Siitä seuraakin sitten kysymys kuka tai mikä taho tätä periaatetta soveltaa ja miksi. Joku siitä hyötyy eli jonkun taskuun ne eurot kilahtaa. Näin se vaan menee. 

Asennemuutosta ja yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan, jos haluamme menestyä maakuntana tulevaisuudessa. Nelikenttä analyysissä mahdollisuudet ovat valtavat mutta uhkatekijöitä riittää. Suurin uhka olemme me itse. Nyt pitäisi osata nähdä se metsä puilta ja lopettaa keskinäinen kinastelu. 

Hämmästyneenä olen lukenut, kuinka jotkut poliitikot, kansanedustajat tai siksi haluavat haukkuvat toisiaan julkisesti sosiaalisessa mediassa ja lehtien palstoilla. Tämä todennäköisesti vielä kiihtyy kevään aikana ja kliimaksi sijoittunee muutamaan viikkoon ennen eduskuntavaaleja. Jos poliitikon keskeinen sanoma on toisten poliitikkojen ja puolueiden haukkuminen niin ei voi kyllä odottaa, että tällä tyylillä Lapin etuja eduskunnassa pystyttäisiin ajamaan. Yhteistyön mahdollisuudet on syöty jo ennen vaaleja.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lappi, Kittilä, Rovaniemi, Kemi, Tornio

Vuosi 2017 - katsaus menneeseen

Maanantai 1.1.2018 - Kaisa Juuso

Takana on tapahtumarikas vuosi. Kunnallisvaalit, Perussuomalaisten repeäminen, Turun terroriteko ja Gate Mehiläinen muutamia mainitakseni.

Kunnallisvaalit menivät Perussuomalaisilta huonommin kuin edellisellä kerralla ja puolueessa kytevä tyytymättömyys leimahti kesäkuun puoluekokouksessa, jolloin vanhat johtajat saivat mennä ja kehiin laitettiin uudet ja paremmat. Turussa tapahtunut terroriteko elokuussa muistutti meitä siitä, että Suomen turvallisuustilanne on heikentynyt olennaisesti viimeisten kahden vuoden aikana. Me emme valvo rajojamme mutta tuomme toreille ja turuille betoniporsaita. 

Hallituksen SOTE - sekoilujen vuoksi Meri-Lapin päättäjät päättivät lahjoittaa 15 vuodeksi sairaalamme ja terveyskeskuksemme kansainvälisten sijoitusrahastojen narussa toimivalle Mehiläiselle. Paniikkiteko jossa Tornion Perussuomalaiset eivät olleet mukana. 

Olen saanut monta uutta Facebook kaveria tänä vuonna mutta menettänyt yhden hyvän ystävän. On surullista, että vaikka politiikka useimmiten yhdistää niin joskus se myös erottaa.

Lokakuun piirihallituksen kokous oli menestys. Sain kunnian toimia puheenjohtajana ja tavata Jussi Halla-ahon, Laura Huhtasaaren ja Riikka Purran. Puoluemme uudet puheenjohtajat ja toimiston väki ovat ahkeroineet kentällä ja tätä on katsottu hyvällä. Soinin aikana totuimme siihen, että meitä ei juurikaan kuunneltu. Nyt koen, että tilanne on muuttunut.

Meillä on nyt myös loistava presidenttiehdokas, jonka takana seisomme yhtenäisesti ja jolle annamme kaiken tukemme. 

Ymmärrän kuitenkin, että monilla voi olla vaikea luottaa Perussuomalaisiin viime kesän repeämän jälkeen. Arpi jäi mutta se paranee. Tällä hetkellä puolueen linja on selkeämpi kuin koskaan minun aikanani ja myös puolueväki yhtenäisempää kuin koskaan. Uskokaa pois, täältä tullaan kohti seuraavaa jytkyä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: 2017, Perussuomalaiset, Tornion Perussuomalaiset

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoro 12.12.2016

Tiistai 13.12.2016 - Kaisa Juuso

TORNION TALOUSARVIO 2017 – PERUSSUOMALAISTEN RYHMÄPUHEENVUORO

YLEISET NÄKYMÄT

Tornion väkiluku vähenee ja vanhenee. Jotta saisimme tämän kehityksen kääntymään tarvitsemme lisää työpaikkoja. Team Botnia tekee hyvää työtä mutta siitä huolimatta useat yritykset ovat kuluneen vuoden aikana lakkauttaneet toimipisteitä Torniossa. Tulevaisuuden näkymät ovat silti kohtalaisen valoisat ja odotamme mielenkiinnolla erityisesti Barents Centerin tuloa tähän rajalle ja siihen suunniteltua hotellirakennusta. Matkailun räjähdysmäinen kasvu  Lapissa tulee todennäköisesti pienellä viiveellä näkymään myös Torniossa jos osaamme sen oikein hyödyntää. Nyt olisi oikea hetki tehdä uusi arvio Tornion kärkihankkeista ja nostaa matkailupalveluiden kehittäminen ykköseksi.

Tulojen ja menojen tasapaino on tärkeää jotta emme jossakin vaiheessa ajautuisi kuntaliitoksiin taloudellisen pakon sanelemana. Perussuomalaisia huolestuttaa erityisesti velkaantumisasteen raju kasvu joka alkoi jo v. 2015 ja jonka ennustetaan ensi vuonna olevan peräti 54,1 %. Toivomme, että tähän kiinnitetään jatkossa enemmän huomiota ja investoinnit velkarahalla arvioidaan jatkossa tarkemmin.

TALOUSARVION KÄSITTELY LUOTTAMUSELIMISSÄ

Vuoden 2017 talousarviota on lautakunnissa valmistelu syyskuusta asti. Erikoista on se, että tänä vuonna se talousarvioesitys joka meillä nyt on käsissämme ei vastaa ainakaan sosiaali- ja terveyslautakunnan osalta sitä mitä lautakunta on päättänyt esittää vaan siihen on tehty viime hetken muutoksia kaupunginhallituksen toimesta vielä tänä aamuna, vain pari tuntia ennen tämän valtuuston kokouksen alkamista.  Koskaan aikaisemmin tämän valtuustokauden aikana eivät asiat ole jääneet näin viime tippaan. Toivomme, että tämä ei tulevina vuosina toistu.

VALTUUSTOKAUDEN PAINOPISTEALUEET

”Valtuustokauden vuoden 2013 – 2017 painopistealueeksi on Torniossa valittu lapset, nuoret ja lapsiperheet huolestuttavien indikaattoritietojen johdosta.” Tämä on lainaus talousarvion sivulta 12.

SIVISTYSTOIMI

Perussuomalaiset ovat huolestuneet erityisesti niistä säästötoimenpiteistä jotka kohdistuvat sivistystoimeen sillä ne ovat mielestämme pahassa ristiriidassa tämän valtuustokauden tavoitteiden kanssa.

Tämä valtuusto on äänin 28 – 13 viime kesäkuussa hyväksynyt sen, että Tornion kaupunki ottaa vastaan tuplasti enemmän turvapaikanhakijoita vuosina 2016 – 2017. Sitä ei oltu huomioitu talousarviossa eikä valtuustolle tuotu laskelmia siitä, paljonko se meille maksaa.

Kustannuksista esimerkkinä mainitsen nyt yhden asian. Talousarvion sivulta 61 näemme, että yhden perusopetuksessa olevan oppilaan koulutus maksaa keskimäärin 9 440 euroa vuodessa. Valtion korvaus siitä on 2 300 e. Erotus eli  7 140 e jää Torniolaisen veronmaksajan harteille.

Koulutuslautakunta toteaa itsekin talousarvion sivulla 58, että Torniossa valmistaudutaan maahanmuuttajien mahdollisesti aiheuttamiin lisäryhmiin ja siitä aiheutuviin kustannuksiin varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

Korotimme kunnallisveroa ja kiinteistöveroja viime valtuustossa ja monet valtuutetut perustelivat sitä sillä, että emme olleet valmiita niin merkittäviin säästötoimenpiteisiin kuin mitä meille ensin esitettiin.

Turvapaikkatilanteen ja veronkorotusten vuoksi Perussuomalaisten odotuksena oli, että nimenomaan sivistystoimelle osoitettaisiin nyt lisäresursseja. Näin ei ole käymässä.

 

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI

Sosiaali- ja terveystoimen menot olivat Torniossa viimeisimmän THL:n tilaston v. 2015 mukaan keskimäärin 3151 e per asukas kun ne koko maassa olivat keskimäärin 3262 euroa. Kertooko tämä sen, että palvelut ovat hyviä  vai sen, että menemme koko ajan lakeja ja asetuksia hipoen? Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä tiedän ainakin sen, että tehostetun palveluasumisen paikkoja tarvittaisiin lisää, lääkärille pitäisi päästä nopeammin ja rasitusta  erikoissairaanhoitoon pitää vähentää.

Tänä vuonna olemme ottaneet käyttöön palvelusetelin tehostetussa palveluasumisessa. Enää emme ainakaan Torniossa kilpailuta tätä emmekä siirtele muistisairaita vanhuksia paikasta toiseen sen vuoksi, että palvelun tuottaja vaihtuu. Nyt voivat asiakkaat valita palvelun tuottajansa itse ja se toivottavasti lisää kilpailua eri tuottajien välillä niin , että myös hoivan laatu paranee.

Perussuomalaiset ovat tyytyväisiä siihen, että hoitajamitoitusta ei lasketa eli pysymme entisessä 0.6 mitoituksessa. Olemme tyytyväisiä myös siihen, että Torniossa on otettu käyttöön pikapoli nimellä tunnettu palvelu. Terveyskeskukseen voi siis nykyään mennä hoitajavastaanotolle ilman ajanvarausta ja tarvittaessa voi hoitaja konsultoida paikalla olevaa lääkäriä.

Perussuomalaiset ovat tyytyväisiä myös siihen, että Arpelan pienkodin toimintaa ollaan aloittamassa ensi vuoden aikana ja että päiväkeskustoimintaa Saarenviressä jatketaan.

 

ERIKOISSAIRAANHOITO

Oma SOTE Meri-Lapissa on työn alla ja tuleva vuosi näyttää pääsemmekö siinä asiassa yhteisymmärrykseen ja yhteisiin toimintatapoihin. Perussuomalaiset toivottavat projektin johtajalle Seija Parviaiselle onnea ja menestystä tässä vaativassa työssä.

Lopuksi haluamme kiittää erityisesti sosiaali- ja terveystoimen johtavia viranhaltijoita; perusturvajohtaja Leena Karjalaista ja johtava hoitaja Maarit Alalahtea. He tekevät loistavaa työtä erittäin niukoilla resursseilla. Kiitos myös kaikille valtuutetuille siitä, että näin yksimielisesti hylkäsimme esityksen hoitajamitoituksen laskemisesta. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tornio, talousarvio, 2017, Perussuomalaiset

Ei lisää kiintiöpakolaisia Tornioon

Lauantai 30.1.2016 - Kaisa Juuso

 Äänin 6 – 4 (1 poissa) Tornion Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti viime tiistaina 26.01.2016 esittää kaupunginhallitukselle, että Tornion tähän asti joka vuosi vastaanottamien 35 kiintiöpakolaisten määrä tuplataan eli jatkossa otettaisiin 70 kiintiöpakolaista vuosittain. Perheenyhdistämisen kautta määrä tietysti nousee tästä jonkin verran ja lisää tulee vielä niistä Tornion vastaanottokeskuksessa olevista turvapaikanhakijoista jotka oleskeluluvan saatuaan päättävät jäädä Tornioon. Esitin kokouksessa, että kiintiöpakolaisten määrää ei nimenomaan tästä syystä nostettaisi mutta esitykseni ei saanut enemmistön kannatusta.

Tornion lisäksi Lapin kunnista vain Rovaniemi ja Kemi ovat tähän asti ottaneet vastaan kiintiöpakolaisia; Rovaniemi 50 ja Kemi 35. Toki olen kuullut, että määrän nostaminen on tulossa esityslistoille myös näissä kaupungeissa.

Olin viime syyskuussa Lapin Liiton järjestämillä aluekehityspäivillä Rovaniemellä ja mieleeni jäi Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen viesti siitä, että valtion pakolaisista maksama korvaus kattaa arviolta vain 60 % todellisista kustannuksista.

Tornion virkamiehet ovat arvioineet, että pakolaiskiintiön nostaminen maksaisi ensi vuonna n. 240 000 euroa. Valtion korvaukset tulevat takautuvasti ja jos Vesa Kanniaisen laskelmat pitävät paikkansa niin tästä summasta saataisiin takaisin vain se 60 %. Tätä rahasummaa ei ole varattu ensi vuoden talousarvioon enkä ymmärrä mistä se raha otettaisiin. Koko viime syksyn olemme miettineet vain ja ainoastaan sitä, että mistä leikataan ja missä voidaan säästää. Olemme ”säästäneet” diabeetikkojen jalkojenhoidosta, kuntoutuksesta, henkilöstön koulutuksesta, henkilökohtaisesta avusta, vanhusten kuljetuspalveluista, vammaisten sopeutumisvalmennuksesta, päihdeongelmaisten kuntoutus- ja katkaisuhoidosta, kalustohankinnoista, perheneuvolan kipeästi tarvitsemasta psykologin virasta jne… Näitä säästöpäätöksiä on ollut tuskallista tehdä ja sen vuoksi tuntuukin nyt aivan käsittämättömältä, että yhtäkkiä rahaa jostakin löytyisi kiintiöpakolaisten määrän kasvattamiseen.

Pakolaisten työnsaantimahdollisuudet täällä ovat olemattomat. Oletettavissa on, että osa heistä on jopa luku- ja kirjoitustaidottomia. Mitkä mahdollisuudet heillä on kotoutua täällä Torniossa jos työttömyys jo nyt lähentelee 20 prosenttia eikä näköpiirissä ole, että tilanne lähitulevaisuudessa muuttuisi. Suurin osa heistä lähtee kuitenkin eteläisen Suomen isoihin kaupunkeihin heti kun valtion heistä maksama tuki päättyy. Eikö olisi parempi, että heidät alun alkaenkin kotoutettaisiin siellä, missä heillä on edes jonkinlaiset mahdollisuudet työllistyä ja hankkia toimeentuloa. Mielestäni Tornio on jo vastuunsa kantanut tässä pakolaisongelmassa vastaanottokeskuksen ja järjestelykeskuksen myötä ja kaupunginhallituksen pitäisi nyt uskaltaa myöntää se.

2 kommenttia . Avainsanat: Kiintiöpakolainen, pakolainen, Tornio, turvapaikanhakija

ERIÄVÄ MIELIPIDE - MIKEVAN OPTIOVUOSI

Lauantai 13.6.2015 - Kaisa Juuso

Tornion Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 09.06.2015 jatkaa Mikevan sopimusta 30 tehostetun palveluasumisen paikan ostosta 31.12.2016 asti. Optiovuoden käyttöä kannattivat Pekka Pelttari ja Mauri Timonen (keskusta), Auvo Andersin ja Kaarina Meller (vasemmisto), Satu Marin (kokoomus) ja Mari Kalasniemi (SDP).

Tein esityksen, että Mikevan optiovuotta ei käytetä vaan, että sopimus päättyy 31.12.2015. Tätä kannattivat Osmo Huhta, Pertti Pirttimaa ja Minna Tarkka (keskusta) ja Martti Häkkinen (vasemmisto). Päätös oli pettymys. Äänin 6-5 päätettiin jatkaa Mikevan sopimusta taas vuodella. Tässä kuitenkin jättämäni eriävä mielipide asiassa.

Pykälä 113 – MIKEVA / OPTIOVUODEN KÄYTTÖ

PERUSTELUT

Sosiaali- ja terveyslautakunta on Ikääntymispoliittisessa strategiassa 2014  linjannut vuosien 2014 – 2017 kärkitoimenpiteeksi  palvelusetelijärjestelmän laajentamisen. Mikevan optiovuoden käyttö ei ole tämän linjauksen mukainen päätös.

Kunnallisvaalien alla v. 2012 useat eri puolueiden edustajat (Keskusta, vasemmisto ja Perussuomalaiset) toivat esiin halunsa lisätä oman tuotannon osuutta tehostetussa palveluasumisessa. Tätä tahtotilaa on tuotu esiin myös useissa lautakunnan keskusteluissa.

Esittelevät virkamiehet perustelivat päätöstä lautakunnan kokouksessa 12.05.2015 Mikevan optiovuoden käyttöä sillä, että tehostetun palveluasumisen paikkoja Torniossa tulee lisäta 39 paikalla Torniossa. Tämä esitys jäi pöydälle lisäselvityksiä varten ja lautakunnan evästyksenä johtavalle hoitajalle Maarit Alalahdelle oli palvelusetelin käyttöönoton valmistelu ja kustannusvertailujen tekeminen oman toiminnan kustannuksista Mikeva-kodissa vaihtoehtoisesti Attendon omistamassa kiinteistössä Tornion keskustassa ja Arpelan pienkodissa.

Tälla kertaa asiaa perustellaan taloudellisilla perusteilla ilman kattavaa selvitystä siitä millä tavoin esityksen liitteenä olevat laskelmat on tehty. Palvelusetelin käyttöönoton valmistelu ei ole edennyt ja virkamiesten edellisestä esityksestä poiketen tehostetun palveluasumisen paikkoja ei tulekaan lisätä Torniossa (päinvastoin kuin esityksessä 12.05.2015) sen vuoksi, että mahdollisesti tulevalla SOTE-tuotantoalueella on yhteensä riittävästi paikkoja.

Vanhuspalvelulaki lähtee siitä, että sosiaalihuollosta vastaavan kunnan toimielimen (Torniossa sosiaali- ja terveyslautakunta) on arvioitava palvelujen riittävyyttä ja laatua vuosittain (5§). Vanhuspalvelulain mukaisten tavoitteiden ja niihin liittyvien voimavarojen toteutumisesta vastaavat kunnissa ensisijaisesti luottamuselimet omassa päätöksenteossaan. Erityisen tärkeää on, että vanhuspalvelulain mukainen suunnitelma ja sen toteuttaminen huomioidaan osana kunnan taloudellisia ja toiminnallisia tavoitteta.

Katson, että lautakunta ei ole saanut riittäviä ja pitäviä selvityksiä  asiassa . Perustelut muuttuvat kokouksesta toiseen eikä päätös Mikevan Optiovuoden käytöstä ole Tornion Ikääntymispoliittisen strategianlinjausten mukainen.

Katson myös, että sosiaali- ja terveyslautakunta rikkoo vanhuspalvelulakia  jättämällä tehostettuun palveluasumiseen oikeutettuja henkilöitä kotihoidon varaan tai makuuttamalla heitä terveyskeskuksen vuodeosastolla.  Mahdollisen SOTE-tuotantoalueen,  joka toteutuisi aikaisintaan 2018, odottelu on erittäin huono perustelu tällaiselle toiminnalle.

Torniossa 09.06.2015

Kaisa Juuso

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikeva, Tornio, tehostettu palveluasuminen, muistisairas, palveluseteli

Valtuustoaloite 30.03.2015

Keskiviikko 1.4.2015 - Kaisa Juuso

Tornion Perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti seuraavan aloitteen valtuuston kokouksessa 30.03.2015.

Jonotusajan lyhentäminen kiireettömässä hoidossa

Tornion terveyskeskuksen lääkäritilanne on hyvä. Silti kiireettömän hoidon lääkäriaikaa saa odottaa tällä hetkellä hoitotakuuajan maksimiajan eli kolme kuukautta (tilanne 03.03.2015 - https://www.tornio.fi/index.php?p=Kiireettomanhoidonjonotiedotte). Myöskin ajanvarauksen tekeminen on moniportainen, työllistävä ja hankala toimenpide. Aikaa ei anneta puhelimessa suoraan vaan asiakas joutuu jonoon ja saa sitten aikanaan kirjallisen kutsun lääkärin vastaanotolle.

Mielestämme kiireetöntä hoitoa ei pitäisi joutua odottamaan kahta viikkoa kauempaa.

Esitämme, että tähän ongelmaan pureudutaan välittömästi ja että valtuustolle annetaan pikimmiten selvitys asiasta ja aloitteen johdosta tehdyt toimenpiteet.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jonotusaika, kiireetön hoito, lääkäri, perussuomalaiset, tornio

Valtuustoaloite - Miljoonan euron säästötalkoot

Maanantai 16.12.2013 - Kaisa Juuso

Miljoonan euron säästötalkoot

Haastamme Tornion kaupungin työntekijät ja luottamushenkilöt miljoonan euron säästötalkoisiin v. 2014.

Luottamushenkilöiden osalta esitämme luopumista vähintään yhdestä kokouspalkkiosta ensi vuoden aikana.

Työntekijöille ehdotamme esimerkiksi lomaltapaluurahasta luopumista tai vapaa-ehtoisia palkattomia vapaita silloin kun se on mahdollista. Esitämme, että kaupungin ylin johto, kaupunginjohtajasta alkaen, näyttäisi säästötalkoissa hyvää esimerkkiä.

Lisäksi esitämme, että kaupunginjohtaja tuo keväällä 2015 valtuuston tietoon eritellyn laskelman siitä, mitä säästötalkoilla on saatu aikaan.

Tämä oli henkilökohtainen aloitteeni joka kiersi valtuustossa 16.12.2013. Minun lisäkseni sen allekirjoittivat kaikki muut Perussuomalaisten valtuutetut, kaikki kokoomuslaiset ja 12 keskustan valtuutettua.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Säästö, säästötalkoot, Tornio, Tornion kaupunki, perussuomalaiset, valtuustoaloite

Suomen suurin turvallisuusuhka

Keskiviikko 30.10.2013 - Kaisa Juuso

Olin tänään kutsuntalautakunnassa Tornion kaupungin edustajana. Tuli todella isänmaallinen tunne. Suomen lippu liehui salossa Peräpohjolan opistolla, liuta nuoria ja motivoituneita A-luokan miehiä kävi ilmoittautumassa palvelukseen. Hienoja nuoria miehiä kaikki. Kutsuntalautakunnassa istui minun lisäkseni kaksi sotilasvirkamiestä. Kysyin heiltä mikä on heidän mielestään tällä hetkellä Suomen suurin turvallisuusuhka. Vastaus oli, että hallitsematon pakolaisvirta eurooppaan ja terrorismi. Suomessa on kuitenkin aika hyvä puolustusvalmius verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja entisiin Baltian maihin. Baltian maissa on valmius sodan syttyessä kutsua palvelukseen yhden pataljoonan verran miehiä kussakin maassa (Viro, Liettua, Latvia), Ruotsi saisi kasaan 7 pataljoonaa ja Suomi 230 pataljoonaa. Yhdessä pataljoonassa on 1000 miestä. Pataljoonien määrä Suomessa on kuulemma joskus ollut jopa 500 mutta kun puolustusmäärärahoja on tasaisesti leikattu niin luku on nyt tämä 230.
 
Miehet luokiteltiin A-F luokaan. A-luokan mies oli sellainen jolla ei ollut mitään asepalvelusta haittaavia terveysongelmia eli ei esim. ylipainoa, allergioita, mielenterveysongelmia jne..
Minulle yllätys oli, että jo pelkästään atooppisen ihottuman takia voidaan terveydentilan takia luokitella ns. B-luokkaan ja psoriasiksesta kärsivä voi saada kokonaan vapautuksen. Myös vaikea astma ja monet muut terveydelliset seikat voivat olla este armeijan suorittamiselle.  Hieman kyllä vierastan tätä luokittelua. Eikö riittäisi, että todettaisiin vain onko palvelukseen astumiselle esteitä vai ei. Positiivista on se, että nykyään nuoret miehet haluavat käydä armeijan eivätkä yritä keksiä tekaistuja syitä sen välttämiseksi kuten vielä muutama vuosi sitten.
 
 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kutsunnat, armeija, suomen lippu, tornio, peräpohjolan opisto, sotilas, turvallisuusuhka

Valtuustoaloite Länsi-Pohjan jousikvartetin hallinnosta ja maksuosuuksista solmitun sopimuksen irtisanomisesta

Torstai 29.8.2013 - Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Kaupunginvaltuusto

§ 77

26.08.2013

VALTUUSTOALOITE LÄNSI-POHJAN JOUSIKVARTETIN HALLINNOSTA JA MAKSUOSUUKSISTA SOLMITUN SOPIMUKSEN IRTISANOMISESTA
719/47.913/2013
KV § 77

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta kaupunginvaltuutettu Kaisa Juuso jätti kaupunginvaltuustolle 26.8.2013 päivätyn seuraavan aloitteen:

8.9.1993 solmitun Kemin ja Tornion kaupunkien sekä Keminmaan, Simon ja Tervolan kuntien välisen sopimuksen Länsi-Pohjan jousikvartetin hallinnosta ja maksuosuuksista irtisanominen.

Sopimuksesta on muotoutunut maksuautomaatti, joka ei saadun tiedon mukaan ole ollut enää vuosiin kenenkään toimivassa luottamusjohdossa olevan tiedossa.

Nykyisin sopimuksen perusteella Tornion kaupunki maksaa Kemin kaupunginorkesterille - Länsi-Pohjan Jousikvartetille 46 786 e vuodessa ilman minkäänlaista tarkoituksenmukaisuusharkintaa.

Sopimuksen 9 §:ssä todetaan, että sopimus astuu voimaan 1.1.1993 ja on voimassa toistaiseksi. Sopimuksen irtisanomisaika on yksi vuosi.

Esitämme, että Tornion kaupunki irtisanoo sopimuksen mahdollisimman pikaisesti ja käyttää nämä rahat oppilashuollon henkilöstöresurssien vahvistamiseen."

Aloitteen olivat allekirjoittaneet Kaisa Juuso, Heikki Huhtalo, Marko Koivisto, Minna Kallunki, Johanna Aarnio-Keinänen, Jyrki Aspegren, Pekka Kvist ja Markus Törmä.
KAUPUNGINVALTUUSTO:

Päätettiin saattaa aloite kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.


Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Jousikvartetti, Kemi, Tornio, Simo, Tervola, Keminmaa, musiikki

Yksi totuus Hopearannasta

Keskiviikko 19.6.2013 - Kaisa Juuso

Tornion kaupunginhallitus päätti maanantaina 17.6.2013 äänin 6-5 hylätä Hopearannan vuokrasopimuksen. Päätös oli itselleni pettymys erityisesti sen vuoksi, että Perussuomalaisten ainoa edustaja kaupunginhallituksessa eli Juhani Keinänen äänesti vuokrasopimuksen hyväksymistä vastaan – vastoin valtuustoryhmämme päätöstä.

Olen ollut mukana neuvotteluryhmässä jossa olemme hakeneet sopuratkaisua jo pitkään jatkuneeseen riitaan Karungin Palvelukoti ry:n ja Tornion kaupungin välille.

Tornion kaupunki on jo vuosia sitten antanut omavelkaisen takauksen Karungin Palvelukoti ry:n lainaan. Lainapääomaa on maksamatta n. 850 000 euroa ja korkoineen kaikkineen siitä lienee tämän päätöksen myötä tulossa kaupungille lähemmäs miljoonan euron lasku.

Sosiaali- ja terveyslautakunta oli suunnitellut perustavansa Hopearantaan aluksi 14 paikkaisen tehostetun palveluasumisen yksikön jonka toiminta olisi alkanut 1.1.2014. Hopearannassa vanhuksia olisi hoidettu kaupungin omana toimintana eli olisimme välttyneet kilpailuttamasta näitä paikkoja. Hopearannassa vanhus olisi saanut olla elämänsä loppuun asti. Ei olisi paiskottu edestakaisin Mikevalta Attendoon - tai jonnekin muualle- kolmen vuoden välein niin kuin nyt joudutaan tekemään..

Torniossa tehostettua palveluasumista jonottaa tällä hetkellä 10 henkilöä ja lisää tulee koko ajan. 1.7.2013 voimaan astuva vanhuspalvelulaki edellyttää, että paikka on saatava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun päätös palvelun tarpeesta on tehty. Nyt tehty päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että me joudumme ostamaan nämä paikat yksityiseltä eli Mikevalta tai Attendolta.  Mikevan kanssa meillä on sopimus joka loppuu 31.12.2014. Ensi keväänä alkaa siis jälleen kerran tämä typerääkin typerämpi kilpailutusrumba jonka seurauksena voimme taas joutua ”paiskomaan” vanhuksia paikasta toiseen. Paiskataan  sinne missä annetaan halvinta hoivaa. Järkyttävää. Ilman omia tiloja olemme täysin muiden armoilla. Hopearantaa ei silti haluttu vuokrata. Kokoomus ja Vasemmisto ovat pitäneet kovaa älämölöä Hopearannasta ja vastustaneet sopimusta kaikin voimin. Kuitenkin yksi Vasemmiston vaaliteemoista viime kunnallisvaaleissa oli nimenomaan se, että kilpailutus pitää lopettaa ja vanhukset hoitaa kaupungin omana toimintana. Missä on vasemmiston logiikka? Ilmeisesti jotkut vanhat erimielisyydet ja kostonhalu ovat vahvempia motiiveja päätöksenteossa kuin meidän omien vanhustemme etu.

Kokoomuksen kanta ei ole yllätys. Sen edustaja toimii puolueensa ideologian mukaisesti äänestäessään sopimusta vastaan.

Jotkut perustelivat kantaansa yksinomaan sillä, että asiasta ei olisi pitänyt lähteä edes neuvottelemaan ennen kuin Karungin Palvelukotiyhdistys olisi vetänyt molemmat vireillä olevat kanteensa pois. Se on jossittelua eikä mikään peruste äänestyspäätökselle. Vuokrasopimuksen liitteenä oli sovintosopimus jossa yhdistys olisi sitoutunut vetämään pois molemmat kanteet.  Miksi ihmeessä he olisivat vetäneet kanteensa pois jo ennen neuvotteluita? Heilläkin on tässä asiassa paljon menetettävää ja hallituksen jäsenet saattavat joutua jopa taloudelliseen vastuuseen päätöksistään. Hallituksessa istuvilla on aina myös henkilökohtainen vastuu päätöksistä joista he eivät ole ilmoittaneet pöytäkirjaan eriävää mielipidettään. Kaupunginhallituksen päätökseen 17.6 koskien Hopearannan vuokrasopimuksen hylkäämistä esittivät eriävän mielipiteen kaikki ne viisi henkilöä jotka äänestivät sopimuksen hyväksymisen puolesta sekä kaupunginjohtaja. Näin he varmistivat vapautuvansa vastuusta tämän päätöksen osalta. Varmaankin viisaasti tehty.

Monet kauhistelevat kuinka kalliiksi Hopearannan vuokraaminen tulisi mutta unohtavat sen, että kaupunki perisi asukkailta vuokran ihan kuten joka paikassa muuallakin. Tuskin tästä vuokratuotosta kaupungille mitään voittoja olisi kertynyt  vuokranmaksun ja vesi/lämmityskulujen maksamisen jälkeen mutta eipä juuri kulujakaan.

Seuraavaksi ihmetellään vuokrasopimuksen pituutta. Se oli suunniteltu määräajaksi eli 1.1.2014 – 31.12.2027 sen vuoksi, että siihen mennessä yhdistyksen laina  olisi maksettu pois. Syy miksi Hopearantaa ei haluttu ostaa heti on, että RAY:n myöntämiä  investointitukia olisi peritty yhdistykseltä takaisin myyntitilanteessa. Miksi maksaa RAY:lle jos siitä voi välttyä tekemällä aluksi vuokrasopimuksen Hopearannasta ja ostamalla sen vasta 1.1.2018 jälkeen, jolloin investointitukien takaisinmaksuvelvollisuus lakkaa?

Meillä ei ole kristallipalloa joten emme tiedä mikä kunta ja ketkä ovat tästä asiasta päättämässä 1.1.2018 jälkeen. Voi olla, että he eivät haluakaan ostaa Hopearantaa ja silloin ollaan taas saman ongelman edessä eli mihin siirretään vanhukset ja kuka maksaa valtionkonttorilta otetun lainan? Sen vuoksi oli tarkoitus varmistaa asia näin pitkällä määräaikaisella vuokrasopimuksella. Varmistaa se, ettei takaus lankea maksuun ja että Hopearanta on Torniolaisten vanhusten käytössä ainakin 31.12.2027 asti.

Tämä neuvottelijoiden esittämä ratkaisu olisi ollut sovintoratkaisu jossa ei ollut voittajia eikä häviäjiä. Koska sitä ei hyväksytty meistä kaikista tulee häviäjiä.  Karungin Palvelukotiyhdistys, Tornion kaupunki ja meidän omat vanhuksemme  saavat maksaa viulut.

2 kommenttia . Avainsanat: Hopearanta, tornio, Karunki, Tornion kaupunki, Karungin Palvelukotiyhdistys, vuokrasopimus, sovintosopimus, neuvottelu

Perussuomalaisten esitys Tornion jätevesikiistassa

Tiistai 18.6.2013 - Tornion Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Tornion Vesi rakentaa viemäröintiä Tornion pohjoisille esikaupunkialueille aina Karungin lähiöön saakka. Hanke on mittava ja varsinkin taloudellisella saralla yhtiölle valtava haaste. Nykymuodossaan hanke kuitenkin asettaa talouksia kustannuksiltaan eriarvoiseen asemaan riippuen kuinka kaukana viemäröitävä kiinteistö sattuu olemaan runkoviemäristä. 

Pahimmassa tilanteessa ovat kiinteistönomistajat, jotka ovat ehtineet jo aikanaan Keskustan ministeri Paula Lehtomäen ns. ”paskalain” syyllistäminä hankkimaan kalliit kiinteistökohtaiset puhdistamot. Nykylain mukaan sellaisetkin kiinteistöt voidaan pakottaa liittymään ja maksamaan kunnallista viemäröintiä, vaikka heillä olisi kaikki direktiivit, asetukset ja pykälät täyttävät omat puhdistamot. Toinen epäkohta on kohtuuttoman matkan päähän jäävät taloudet, mille voisi murto-osalla viemäröinnin hinnasta rakentaa pykälät täyttävät imeytyskentät tai omat puhdistamot. Viemäriverkkoon vaan, sanoo laki. Paikallisesti voitaisiin silti päättää toiminta-aluetta muokkaamalla mitkä kiinteistöt kuuluvat pakon piirin ja mitkä ei. 

Yksi näkökulma on myös maksujen kohtuullistaminen. Rovaniemellä Napapiirin vesi pitää viettoviemäreiden kiinteistön omistajien omavastuuna n. 30m, jonka jälkeen loput rakentaa Napapiirin vesi. Toisaalta Kirkkonummella tuli eteen tapaus, jossa kiinteistöllä oli oma kaivo sekä asetukset täyttävä jäteveden käsittely. Silti vesiosuuskunnan rahojen loputtua kiinteistö velvoitettiin liittymään kunnan viemäriin. Kallioon louhitun viemärin hinta oli 50 000€, mikä tulkittiin kohtuulliseksi. Siitä voidaan täkäläisillä palkoilla olla montaa mieltä. 

Tornion Perussuomalaiset kannattavat Rovaniemen mallia ja esittävät samaa 30:tä metriä kohtuulliseksi omavastuuksi viemäriverkkoon liityttäessä. Lisäksi esitämme, että kiinteistöt joilla on asetukset täyttävät jätevedenkäsittelymenetelmät vapautetaan liittymispakosta. Toki jos kiinteistönomistajat tahtovat niin he pääsevät kunnallisen viemäröinnin piiriin niin halutessaan. 

Asiasta järjestetään keskustelutilaisuus Vojakkalan  Nuorisoseuralla keskiviikkona 19.6 klo 17.30 ja toivomme paikallisten asukkaiden tulevan paikalle esittämään asiasta omat näkemyksensä.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jätevesi, pakkoviemäröinti, jätevesikiista, perussuomalaiset, tornion perussuomalaiset

Tornion Perussuomalaiset vastustavat merituulipuiston rakentamista

Maanantai 6.5.2013 - Tornion Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Tornion Perussuomalaiset harjoittavat vastuullista politiikkaa, eivätkä halua lähteä pilamaan ainutlaatuisia luontoarvoja lyhytnäköisen omaneduntavoittelun nimissä. Perussuomalaiset haluavat nostaa tuulivoimatuotannon kestäväksi vaihtoehdoksi ja haluavat myös valtakunnallisen päätöksenteon tukevan tätä. Näin ei tällä hetkellä ole, eivätkä perussuomalaiset halua astua uppoavaan laivaan. 

Tuulivoima itsessään on kannattamatonta. Syöttötariffijärjestelmässä sähkön tuottajalle maksetaan 12 vuoden ajan kolmen kuukauden sähkön markkinahinnan mukaan muuttuvaa tukea. Sijoituspaikasta riippumatta nykyisin tyypillinen 3MW mylly kustantaa suomalaisille veronmaksajille puolisen miljoonaa euroa tuotantotukena vuodessa. Röyttään suunniteltu tuulivoimapuisto kävisi seitsemän miljoonan euron edestä veronmaksajien kukkarolla vuosittain jo rakentamiseen luvatun 20 miljoonan demoeuron lisäksi. Seitsemän miljoonaa tukena ja siitä peräti kaksi (2) % takaisin saatavana verotulona ei ole kestävää kehitystä. Taattu tuotantotuki eli syöttötariffi passivoi eikä kannusta kehittämään alaa. Kun valtion maksama tuotantotuki loppuu, niin sittenhän voikin jo toiminnan lopettaa kannattamattomana. Kuka siivoaa myllyt pois ja miten? Perussuomalaiset haluavat kantaa vastuuta tulevaisuudesta lyhytnäköisten näennäisten pikavoittojen sijaan. 

Itse myllyjen rakentaminen työllistäisi hetken maarakennusalan urakoitsijoita. Itse myllyt rakennetaan kuitenkin ulkomailla eikä myllyjen pyöriessä ala työllistä ketään. Kokonaisuudessa myllyjen merkitys työllisyyteen on olematon. 

Natura-alueen viereen uudeksi maamerkiksi kaavailtu myllymeri on herättänyt voimakasta vastustusta paikallisessa väestössä. Olisikin väärin uhrata ainutlaatuinen ympäristö valtion hölläkätisesti lupaaman starttirahan perässä juoksevien yritysten hyväksi. Myllyjen veteen aiheuttaman värinän vaikutuksia ei edes tunneta, joten huolta vaelluskalojen käyttäytymisestä ei voi tutkimatta sivuuttaa. 

Jo kymmeniä vuosia lähialueella toimineen raskaan teollisuuden kaikkia päästöjä ei tiedetä varsinkaan toiminnan alkuajoilta. Suunniteltujen myllyjen perustustyöt vaativat kymmenien tuhansien maakuutioiden raivaamista merestä. Ei ole tiedossa miten jo pohjaan sedimentoituneet raskasmetallit ja muut kemikaalit käyttäytyvät pohjaa myllättäessä. Lisäksi poistetun maa-aineksen loppukäsittelystä saati sijoituspaikasta ei ole suunnitelmia. 

Säätövoiman tarpeesta saati rakentamisesta ei ole esitetty mitään. Kun tuulivoiman käyttöaste on noin 25% - 30%, tarvitaan säätövoimaa, joka tasaa tuulemattomat tai liian tuuliset jaksot. Mikäli tuulivoima halutaan laskea oikeasti energiatuotantoon, on sille oltava myös varavoima. Tuulivoiman edelläkävijöiksi mainitut Saksa ja Tanska ovat nykytrendin mukaan rakentaneet säätövoimaksi kivihiilivoimaloita. Samoissa maissa hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet myllyjen rakentamisen myötä. Se ei ole vastuullista politiikkaa. 

Tornion Perussuomalaisten valtuustoryhmä

1 kommentti . Avainsanat: Merituulipuisto, tuulivoimala, Tornio, Tornion perussuomalaiset, valtuustoryhmä, perussuomalaiset

Keskustan ja kokoomuksen selän takana

Sunnuntai 3.2.2013 - Kaisa Juuso

Ensimmäinen valtuuston kokous 28.1.2013

Mielenkiinnolla totean istumajärjestyksen. Paikat oli jaettu valmiiksi ja osoitettu nimilapulla. Jos katsotaan valtuustosalia puheenjohtajan pöydän takaa niin keskustan valtuutetut istuvat keskellä, kokoomus äärioikealla edessä ja Perussuomalaiset äärioikealla keskustan ja kokoomuksen selän takana salin perimmäisessä nurkassa. Vasemmisto, demarit ja Pro Tornio on sijoitettu vasemmalle puolella.

Hmmm.... Tämä etukäteen jonkun (?) päättämä istumajärjestys on aika yllättävää. Herättää ainakin minun mielessäni joitain - ei niin positiivisia ajatuksia. Koetaanko meidät äärioikeistoksi vai mitä tällä istumajärjestyksellä halutaan viestittää? Jos näin on niin pitää sanoa, että mielikuva on täysin väärä. Minä en ainakaan tunnista itsessäni mitään äärioikeistolaisuuteen liittyvää - pikemminkin päinvastoin. Perussuomalainen arvomaailma perustuu kristillissosialistisiin arvoihin ja haluamme puolustaa heikompiosaisia kansalaisia. Siksikö meitä ei haluta nähdä?  Katri Kulmunikin on kuulemma jossain haastattelussa todennut Perussuomalaisten olevan "harmaata massaa".

Onneksi minulla on niin kuuluva ääni, että se kuuluu sieltä keskustan ja kokoomuksen selän takaakin. Ensi kerralla taidankin laittaa jonkun punaisen puseron  - että varmasti erotun harmaasta massasta :)

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: valtuuston kokous, Tornio, kokous, selän takana, keskusta, kokoomus, perussuomalainen, valtuusto

Perussuomalaisia ei huolittu vaalilautakuntiin Torniossa

Keskiviikko 4.1.2012 - Kaisa Juuso

(Julkaistu Pohjolan Sanomissa 8.1.2012)

Vaalilain (2.10.1998/714) 15§ mukaan presidentinvaaleissa sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Viime eduskuntavaaleissa Perussuomalaiset saivat Torniossa 18,8 % kaikista äänistä. Tulevia presidentinvaaleja ajatellen jätimme 30.11.2011 Tornion kaupunginhallituksen sihteerille luettelon Perussuomalaisten ehdokkaista vaalilautakuntiin. Ehdotimme, että jokaiseen vaalilautakuntaan valittaisiin yksi Perussuomalaisia edustava varsinainen jäsen ja yksi varajäsen.

Tornion kaupunginhallitus on 7.12.2011 pitämässään kokouksessa asettanut eduskuntavaaleja (?) varten 9 vaalilautakuntaa ja nimennyt jokaiseen vaalilautakuntaan 5 varsinaista jäsentä ja 5 varajäsentä. Yhteensä siis 45 jäsentä ja saman verran varajäseniä. Perussuomalaiset saivat yhden varajäsenen paikan! Eduskuntavaalien äänestystuloksen perusteella olisimme olleet oikeutettuja vähintään 8-9 varsinaisen jäsenen ja 8-9 varajäsenen paikkaan joista kaksi puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajan paikkaa.

Suomi on demokraattinen tasavalta ja demokratian pelisääntöjä pitäisi noudattaa myös tässä asiassa. Rovaniemellä ainakin toimitaan lain tarkoituksen mukaisesti ja siellä Perussuomalaiset ovat saaneet kiitettävästi lautakuntapaikkoja.

Tornion kaupunginhallituksen sihteeri ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja ovat puhelimitse perustelleet valintoja meille sillä, että kukaan lautakuntien jäsenistä ja varajäsenistä ei halunnut luopua paikoistaan (!) ja että vaalilautakuntien jäsenten valinnassa on sovellettu edellisen kunnallisvaalin tuloksia. Tämä ei voi pitää paikkaansa. Kaupunginhallituksen pöytäkirjaa lainaten:  ”Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa (vuoden 2011 eduskuntavaalit) ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita.”

Herää kysymys, mistä on kysymys?

Tornio Perussuomalaiset ry

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalainen, vaalilautakunta, tornio