Valta ja vastuu SOTE:ssa

Perjantai 18.5.2018 - Kaisa Juuso

Yleensä valta ja vastuu kulkevat käsikädessä. Ei siis voi olla vastuuta ilman valtaa. Tulevassa SOTE:ssa tämä kuitenkin on mahdollista.

Meillä on Suomessa joukko lakeja ja asetuksia jotka määrittelevät sen, millaista hoitoa ja hoivaa yhteiskunnan tulee kansalaisilleen tarjota. Nyt kun valtio jatkossa vastaa rahoituksesta ja maakuntavaltuusto siitä, että lakeja ja asetuksia noudatetaan, niin kenellä on vastuu jos rahat eivät riitä tarjoamaan kaikille kansalaisille yhdenvertaisia sosiaali- ja terveyspalveluita. Käsittääkseni valtiolla. Tulevat maakuntavaltuutetut joutuvat kuitenkin tekemään sen likaisen työn ja ottamaan syyt niskoilleen palvelujen huononemisesta ja niiden valumisesta kasvukeskuksiin.

Entäpä, jos maakuntavaltuutetut kieltäytyvät tästä ja laittavat valtion selkä seinää vasten. Vaativat valtiolta lisää rahaa, jotta palvelut voidaan tarjota yhdenvertaisesti kaikille kansalaisille. Päästettäisiinkö maakunnan liikelaitos konkurssiin vai pelastaisiko valtio sen kuten pelasti Talvivaaran?

Tämä vallan ja vastuun dilemma SOTE:ssa on järjetön.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valta, vastuu, SOTE, valtio, kunnat

Metsään meni SOTE

Sunnuntai 6.11.2016 - Kaisa Juuso

Vielä viime keväänä olin vielä sitä mieltä, että SOTE oli menossa hyvään suuntaan. Kunnes yhtiöittämispakko ja valinnanvapaus esiteltiin. Tässä mentiin rytinällä metsään. Valinnanvapauden mukanaan tuoma yhtiöittämispakko tuo tullessaan tilaaja tuottaja mallin jota on kokeiltu jo ainakin Rovaniemellä ja Oulussa. Huonoksi todettu ja romukoppaan heitetty. Nyt sitä ollaan sitten kuitenkin tuomassa koko Suomeen, mikä on käsittämätöntä. 

Valinnanvapaus pirstaloi hoitoketjun, lisää kustannuksia eikä ihan varmasti tule juurikaan hyödyttämään meitä täällä Lapissa. Yksityiset SOTE yhtiöt eivät tule tänne, koska meitä on liian vähän jolloin voitot jäävät kertymättä. Tulemme olemaan jo siinä asiassa epätasa-arvoisessa asemassa muun Suomen kanssa. SOTE:n päällimmäinen tavoite kuitenkin on (oli?) samanarvoiset sosiaali- ja terveyspalvelut. 

Jos ja kun tämä kuitenkin viedään maaliin niin miten vältymme siltä, että nämä yksityiset SOTE yhtiöt juoksuttavat potilasta lääkärillä tarpeettomasti ja tekevät tarpeettomia tutkimuksia? Jokaisesta käynnistä ja tutkimuksesta kun voi lähettää maakunnalle laskun. Minä väitän, että yksityisen SOTE yhtiön tavoitteena ei ole potilaan nopea tervehtyminen ja sitä kautta saatavat kustannussäästöt. Päinvastoin. Jokainen potilas tuo rahaa ja mitä useampi käynti ja laajemmat tutkimukset sen parempi potilas. Siis sille yksityiselle SOTE yhtiölle. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SOTE, valinnanvapaus, yhtiöittämispakko

Keskitystä kolmella rintamalla

Sunnuntai 28.9.2014 - Kaisa Juuso

Suomen hallitus ajaa keskittämistä hengästyttävällä vauhdilla. Yhdeltä rintamalta puskee kuntaliitos, toiselta SOTE ja kolmannelta päivystysasetus. Kaikissa näissä operaatioissa tavoite on sama. Vahvistetaan valtion ohjausta ja keskitetään palvelut isoihin yksiköihin kustannussäästöjen toivossa. Mitään laskelmia näistä oletetuista kustannussäästöistä ei ole kukaan uskaltanut julkaista.

SOTE järjestämislain ylevä tavoite kansalaisten eriarvoisuuden poistamiseen Sosiaali- ja terveyspalveluissa on sinänsä hyvä ja odotan mielenkiinnolla miten se toteutetaan esim. pitkien etäisyyksien ylälapissa. Onnistummeko SOTE-lailla saamaan esimerkiksi Utsjoen asukkaat yhtä nopeasti ja yhtä laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden piiriin kuin kehä ykkösen asukkaat? Jos onnistummekin niin sehän tarkoittaisi käytännössä huomattavaa parannusta syrjäseutujen asukkaiden asemaan ja on sinänsä kannatettavaa. Väitän kuitenkin, että ei se ainakaan halvemmaksi tule kuin nykyjärjestelmä. SOTE järjestämislain toinen tavoitehan on kuitenkin kustannuskehityksen jarruttaminen. Jos SOTE järjestämislaki toteutetaan kaikilta osin lain hengessä niin veikkaan että kustannukset Lapin alueella tulevat kasvamaan roimasti ja säästöjä voidaan saada vain eteläisessä Suomessa. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että kuntien SOTE-kustannukset Lapissa tulevat jatkamaan nousuaan.

Päivystysasetus on nyt allekirjoitettu ja tulee voimaan ensi vuoden aikana. Ihmettelen kovasti miksi tällä oli niin kiire ettei voitu odottaa SOTE järjestämislain täytäntöönpanoa? Päivystyasetuksen tavoitteet ovat kuitenkin osittain samat kuin SOTE järjestämislain.

Samalla kun kuntien virkamiehet ja luottamushenkilöt yrittävät kuumeisesti hakea käytännön ratkaisuja SOTE-lain ja päivystysasetuksen toteututtamiseksi puskee kolmannelta rintamalta kuntaliitospaineet ja pelko pakkoliitoksista.

Kun kaikkien huomio on näin saatu käännettyä sisäpoliittisiin ongelmiin voidaankin sitten maksaa EU:lle tuplajäsenmaksu ja valmistella NATO-sopimuksia rauhassa. Tulee tunne, että kunnat on valtion taholta saarrettu. Hajota ja hallitse taktiikalla sateenkaarihallitus on saanut koko Suomen sekaisin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Keskitys, sote, kuntaliitos, päivystysasetus