Yksi totuus Hopearannasta

Keskiviikko 19.6.2013 - Kaisa Juuso

Tornion kaupunginhallitus päätti maanantaina 17.6.2013 äänin 6-5 hylätä Hopearannan vuokrasopimuksen. Päätös oli itselleni pettymys erityisesti sen vuoksi, että Perussuomalaisten ainoa edustaja kaupunginhallituksessa eli Juhani Keinänen äänesti vuokrasopimuksen hyväksymistä vastaan – vastoin valtuustoryhmämme päätöstä.

Olen ollut mukana neuvotteluryhmässä jossa olemme hakeneet sopuratkaisua jo pitkään jatkuneeseen riitaan Karungin Palvelukoti ry:n ja Tornion kaupungin välille.

Tornion kaupunki on jo vuosia sitten antanut omavelkaisen takauksen Karungin Palvelukoti ry:n lainaan. Lainapääomaa on maksamatta n. 850 000 euroa ja korkoineen kaikkineen siitä lienee tämän päätöksen myötä tulossa kaupungille lähemmäs miljoonan euron lasku.

Sosiaali- ja terveyslautakunta oli suunnitellut perustavansa Hopearantaan aluksi 14 paikkaisen tehostetun palveluasumisen yksikön jonka toiminta olisi alkanut 1.1.2014. Hopearannassa vanhuksia olisi hoidettu kaupungin omana toimintana eli olisimme välttyneet kilpailuttamasta näitä paikkoja. Hopearannassa vanhus olisi saanut olla elämänsä loppuun asti. Ei olisi paiskottu edestakaisin Mikevalta Attendoon - tai jonnekin muualle- kolmen vuoden välein niin kuin nyt joudutaan tekemään..

Torniossa tehostettua palveluasumista jonottaa tällä hetkellä 10 henkilöä ja lisää tulee koko ajan. 1.7.2013 voimaan astuva vanhuspalvelulaki edellyttää, että paikka on saatava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun päätös palvelun tarpeesta on tehty. Nyt tehty päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että me joudumme ostamaan nämä paikat yksityiseltä eli Mikevalta tai Attendolta.  Mikevan kanssa meillä on sopimus joka loppuu 31.12.2014. Ensi keväänä alkaa siis jälleen kerran tämä typerääkin typerämpi kilpailutusrumba jonka seurauksena voimme taas joutua ”paiskomaan” vanhuksia paikasta toiseen. Paiskataan  sinne missä annetaan halvinta hoivaa. Järkyttävää. Ilman omia tiloja olemme täysin muiden armoilla. Hopearantaa ei silti haluttu vuokrata. Kokoomus ja Vasemmisto ovat pitäneet kovaa älämölöä Hopearannasta ja vastustaneet sopimusta kaikin voimin. Kuitenkin yksi Vasemmiston vaaliteemoista viime kunnallisvaaleissa oli nimenomaan se, että kilpailutus pitää lopettaa ja vanhukset hoitaa kaupungin omana toimintana. Missä on vasemmiston logiikka? Ilmeisesti jotkut vanhat erimielisyydet ja kostonhalu ovat vahvempia motiiveja päätöksenteossa kuin meidän omien vanhustemme etu.

Kokoomuksen kanta ei ole yllätys. Sen edustaja toimii puolueensa ideologian mukaisesti äänestäessään sopimusta vastaan.

Jotkut perustelivat kantaansa yksinomaan sillä, että asiasta ei olisi pitänyt lähteä edes neuvottelemaan ennen kuin Karungin Palvelukotiyhdistys olisi vetänyt molemmat vireillä olevat kanteensa pois. Se on jossittelua eikä mikään peruste äänestyspäätökselle. Vuokrasopimuksen liitteenä oli sovintosopimus jossa yhdistys olisi sitoutunut vetämään pois molemmat kanteet.  Miksi ihmeessä he olisivat vetäneet kanteensa pois jo ennen neuvotteluita? Heilläkin on tässä asiassa paljon menetettävää ja hallituksen jäsenet saattavat joutua jopa taloudelliseen vastuuseen päätöksistään. Hallituksessa istuvilla on aina myös henkilökohtainen vastuu päätöksistä joista he eivät ole ilmoittaneet pöytäkirjaan eriävää mielipidettään. Kaupunginhallituksen päätökseen 17.6 koskien Hopearannan vuokrasopimuksen hylkäämistä esittivät eriävän mielipiteen kaikki ne viisi henkilöä jotka äänestivät sopimuksen hyväksymisen puolesta sekä kaupunginjohtaja. Näin he varmistivat vapautuvansa vastuusta tämän päätöksen osalta. Varmaankin viisaasti tehty.

Monet kauhistelevat kuinka kalliiksi Hopearannan vuokraaminen tulisi mutta unohtavat sen, että kaupunki perisi asukkailta vuokran ihan kuten joka paikassa muuallakin. Tuskin tästä vuokratuotosta kaupungille mitään voittoja olisi kertynyt  vuokranmaksun ja vesi/lämmityskulujen maksamisen jälkeen mutta eipä juuri kulujakaan.

Seuraavaksi ihmetellään vuokrasopimuksen pituutta. Se oli suunniteltu määräajaksi eli 1.1.2014 – 31.12.2027 sen vuoksi, että siihen mennessä yhdistyksen laina  olisi maksettu pois. Syy miksi Hopearantaa ei haluttu ostaa heti on, että RAY:n myöntämiä  investointitukia olisi peritty yhdistykseltä takaisin myyntitilanteessa. Miksi maksaa RAY:lle jos siitä voi välttyä tekemällä aluksi vuokrasopimuksen Hopearannasta ja ostamalla sen vasta 1.1.2018 jälkeen, jolloin investointitukien takaisinmaksuvelvollisuus lakkaa?

Meillä ei ole kristallipalloa joten emme tiedä mikä kunta ja ketkä ovat tästä asiasta päättämässä 1.1.2018 jälkeen. Voi olla, että he eivät haluakaan ostaa Hopearantaa ja silloin ollaan taas saman ongelman edessä eli mihin siirretään vanhukset ja kuka maksaa valtionkonttorilta otetun lainan? Sen vuoksi oli tarkoitus varmistaa asia näin pitkällä määräaikaisella vuokrasopimuksella. Varmistaa se, ettei takaus lankea maksuun ja että Hopearanta on Torniolaisten vanhusten käytössä ainakin 31.12.2027 asti.

Tämä neuvottelijoiden esittämä ratkaisu olisi ollut sovintoratkaisu jossa ei ollut voittajia eikä häviäjiä. Koska sitä ei hyväksytty meistä kaikista tulee häviäjiä.  Karungin Palvelukotiyhdistys, Tornion kaupunki ja meidän omat vanhuksemme  saavat maksaa viulut.

2 kommenttia . Avainsanat: Hopearanta, tornio, Karunki, Tornion kaupunki, Karungin Palvelukotiyhdistys, vuokrasopimus, sovintosopimus, neuvottelu