Koulukiusattujen vanhemmille

Share |

Keskiviikko 22.2.2012 - Kaisa Juuso


(Julkaistu Pohjolan Sanomissa 24.2.2012 ja Merilapin Helmessä 22.2.2012.)

 

Puukot heiluvat ja pyssyt paukkuvat Suomen kouluissa. Suomen koulut ovat osaamista mittaavissa testeissä kansainvälisesti huippuluokkaa mutta entäpä, jos alettaisiin mittaamaan oppilaiden sosiaalisia taitoja, kykyä tuntea empatiaa, yhteistyökykyä tai suvaitsevaisuutta? Veikkaanpa, että olisimme näissä taidoissa aika lailla häntäpäässä.

Suomessa on vasta nyt herätty puhumaan nuorten syrjäytymisestä ja keinoja sen ehkäisemiseen haetaan kissojen ja koirien kanssa. Syrjäytymisen syitä voi olla useita mutta koulukiusaaminen on varmaankin yksi suurimmista syistä. Se voi alkaa jo esikouluiässä jatkua koko peruskoulun ajan tuhoten lapsen ja nuoren itsetunnon perusteellisesti. Jatkuva väheksyminen, halveksunta ja kaveripiirin ulkopuolelle jättäminen ovat yksi tehokkaimmista keinoista suistaa lapsi tai nuori raiteiltaan. Hän saattaa yrittää viimeiseen asti miellyttää kiusaajiaan päästäkseen kaveriporukkaan ja siinä samalla kadottaa oman persoonallisuutensa ja itsetuntonsa täysin. Jossakin vaiheessa – kaikkensa yrittäneenä – saattaa sitten käydä niin, että kiusatun henkinen ahdistus on niin suuri, että nuori kerta kaikkiaan ”repeää”. Nämä otsikot joissa kerrotaan koulupojan puukottaneen kiusaajaansa tai jonkun entisen oppilaan tulleen vanhaan kouluunsa aseen kanssa ampuakseen sillä oppilaita ja opettajia ovat esimerkkejä siitä mitä saattaa tapahtua silloin kun nuori ”repeää”. Tämä ”repeäminen” näkyy myös itse tuhoisuutena. Vuosittain noin kolmekymmentä teini-ikäistä tappaa itsensä. 15–19-vuotiaiden luvut ovat EU:n korkeimpia. EU:ssa nuorten itsemurhat ovat vähentyneet muualla paitsi Suomessa ja Irlannissa.

Mielestäni koulukiusaamiseen ei vieläkään osata/jakseta puuttua kaikissa Suomen kouluissa. Onhan se niin paljon helpompaa ajatella, että kiusaaminen on kiusatun oma vika tai vanhempien vika. Kiusatun tunteita vähätellään ja vanhempien puuttumista asiaan ei katsota hyvällä.

Minä haluan siltikin rohkaista kaikkia vanhempia puuttumaan kiusaamiseen heti. Kiusaamiseen pitää suhtautua vakavasti ja se pitää saada loppumaan mahdollisimman pikaisesti. Jokaisella lapsella on Perusopetuslain (21.8.1998/628, 29 §) mukaan oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Laissa säädetään myös, että opetuksen järjestäjän tulee laatia opetussuunnitelman yhteydessä suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

Lasten vanhempina meidän velvollisuutemme on valvoa lastemme etujen toteutumista. Jos lapsi kokee, että häntä kiusataan niin se pitää ottaa tosissaan ja tilanteeseen pitää uskaltaa puuttua. Jos ei muu auta niin asiasta voi tehdä rikosilmoituksen ihan niin kuin muissakin tilanteissa, joissa lakia rikotaan. Lapsella on vain yhdet vanhemmat ja vain se yksi elämä.

 

 

Avainsanat: Koulukiusattu, kiusattu, vanhempi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini